7-tilannetta-joissa-lämpöpumppu-on-selkeästi-väärä-valinta.jpg

Ilma-ilmalämpöpumppu antaa tehokasta lämpöä, mutta se ei sovellu minne tahansa. Vaikka moni ylistääkin lämpöpumppujen teknologiaa ja tehoa, se ei toimi yhtä hyvin kaikissa asunnoissa. Tässä saat joitain vihjeitä kalliin virheinvestoinnin välttämiseksi.

Ilma-ilmalämpöpumpusta on tullut äärimmäisen suosittu lämmitysratkaisu. Varsinkin vanhahkojen ja moderneja asuntoja heikommin eristettyjen talojen omistajat saavat paljon hyötyä lämpimästä lämmitysilmasta.

Pumpun ydintoiminto on, että se kerää ulkoilmassa viipyvän lämmön ja jakaa sen sisätiloihin. Lämpöpumppu on taloudellisesti edullinen, koska sen teho on paljon sen käyttövoiman tarvetta suurempi. Miinuspuolena on, että lämpöpumppu ei sovellu kaikkien asuntotyyppien lämmitysratkaisuksi. 

Lataa tämä opas ja opi uutta lämmitysratkaisuista

1. Jos huonejärjestyksesi ei ole avoin

Kun oleskeluhuoneet ovat erillään, ja talossa on suljettuja ovia, lämpö ei jakaudu parhaalla mahdollisella tavalla. Sama voi tapahtua silloin, kun talossa useita siipiä. Voit huomata, että joitakin huoneita ei lämmitetä lainkaan.

2. Lämmityksen tarve on vähäinen

Uudet asunnot rakennetaan rakennusteknisten RakM D3 säädösten eristysvaatimusten mukaisesti. Myös peruskorjatut talot ovat saattaneet saada tämän standardin mukaisen eristyksen. Niissä lämmön tarve on yksinkertaisimpia rakennusmääräyksiä noudattavia taloja paljon vähäisempi, ja silloin lämpöpumppu saattaa olla liioiteltu investointi. Talossa on yksinkertaisesti liian kuumaa.

3. Asunnossa on useita kerroksia/tasoja

Tässä tapauksessa saatat kokea lämmön jakautuvan epätasaisesti kerrosten välillä. Lämmin ilma nousee ylöspäin, joten pohjakerrokseen sijoitettu lämpöpumppu antaa heikentyneen tehon yläkertaan, kellariin tai sokkelihuoneistoon. Vaihtoehto voi löytyä kahdesta lämpöpumpusta, jolloin saavutetaan koko lämmitettäväksi haluttu alue.

4. Vyöhykeohjaus antaa energiasäästöjä ja mukavuutta

Asunnon mukavuus voi kasvaa, jos lämmitysjärjestelmä tuottaa eri lämpötiloja eri huoneisiin. Makuuhuoneen tulee olla muutamaa astetta olohuonetta viileämpi. Voit säästää sähköä alentamalla olohuoneen ja keittiön lämpötilaa öisin. Lämpöpumppu ei kykene niin yksityiskohtaiseen säätelyyn. Tässä tapauksessa ainoa toimiva ratkaisu on sähkölämmittimien asentaminen.

5. Melutaso

Jos naapuritalo on lähellä, lämpöpumpun ulkoyksikkö saattaa vaikuttaa häiritsevältä heistä, jotka joutuvat sietämään sitä orapihlaja-aidan toisella puolen. Varsinkin jos olet ollut laiska huoltamaan laitetta, minkä seurauksena kuluneet laakerit ja irronnut kotelo voivat tuottaa melua. Lämpöpumppuun ei myöskään kannata panostaa, jos olet ”allerginen” tarpeettomille äänille sisätiloissa. 

6. Tyylikäs muotoilu

Jos olet tarkka siitä, että sisätilojen yksityiskohtien on soinnuttava hyvin yhteen, joudut etsimään vaatimuksesi lunastavaa lämpöpumppua todella pitkään. Pumpulla on taipumus haitata sisustustyyliä. Myös ulkoseinä on haasteellinen henkilöille, joille yksityiskohdat ovat tärkeitä, sillä pumpun ulkoyksikkö ei ole yläkerroksen julkisuvun siroin koriste.

7. Ankarat pakkaset

Jos asut seudulla, joilla koetaan kylmimmät lämpötilat, joudut käyttämään pumpun lisäksi muutamaa sähkölämmitintä tai puulämmitintä. Lämpöpumput ovat kehittyneet paremmiksi, mutta ne ovat silti riippuvaisia lisälämmöstä kylmimpien jaksojen aikana.

Sinun ei toisaalta kannata saman tien hylätä suunnitelmia ilmalämpöpumppuinvestoinnista. Voit käyttää näitä arviointipisteitä suunnittelussasi varmistaaksesi, että kotiisi ei tule lämmitysjärjestelmää, joka ei anna sinulle toivomaasi mukavuutta, taloudellisuutta ja valvottavuutta.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi