Tämän takia voivat sähkölämmittimet olla järkevä valinta

Oikean lämmitysratkaisun valinnassa on kyse energiataloudellisuudesta, tehokkuudesta ja joustavuudesta. Ehkä myös jonkin verran sisustusyksityiskohdista? Tässä joukko sähkölämmittimien valintaa tukevia väitteitä.

Talon tai asunnon parhaan lämmitysratkaisun päätteleminen ei ole aivan yksinkertaista.

Mitä siellä on ennestään, missä kunnossa vanha järjestelmä on, ja kuinka suuri on vaihdosta syntyvä taloudellinen hyöty?

Sähkölämmittimillä on joukko etuja, jotka on hyvä tietää.

1. Nopeaa lämpöä

Hyvälaatuinen sähkölämmitin reagoi nopeasti termostaatin säätöön. Lämmityselementti lämmittää tilan nopeasti ja tasaisesti. Lämpötilan säätely vesikiertoisella lämmityksellä on hitaampaa, koska ensin on lämmitettävä ilmaa lämmittävä vesi.

2. Täsmällinen lämpötila

Hyvä termostaatti antaa tarkan lämpötilan ja pitää sen tasaisena läpi kaikkien vuodenaikojen. Vanhemmat termostaatit ovat yleensä mekaanisia, ja ne johtavat epätarkkuuteen lämpötilanvaihteluksi ja lämpötilan poikkeamaksi kutsuttujen ilmiöiden vuoksi. Tuloksena voi olla epävakaa lämpötila ja huonontunut mukavuus. 

Lue lisää tästä lataamalla itsellesi oppaamme «Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi».

3. Vyöhykeohjaus

Tarvitset harvoin tasaisen korkeaa lämpötilaa koko vuorokauden ajaksi. Keskusohjatun vyöhykeohjauksen avulla voit säätää eri huoneiden lämpötilaa niiden käytön mukaan. Voit esimerkiksi alentaa keittiön ja olohuoneen lämpötilaa päiväsaikaan, kun kaikki ovat töissä tai koulussa. Tämä on hyvä ratkaisu, jota voit ohjata myös älypuhelimen avulla ja siten valvoa lämmitystalouttasi parhaalla tavalla.

4. Alhainen investointi

Uudet ja hyvänlaatuiset sähkölämmittimet eivät ole kotisi raskain investointi. Ne ovat usein kohtuullisin lämmitysvaihtoehto sekä heti hankinta hetkellä, että elinkaariperspektiivin kannalta. Modernin sähkölämmittimen arvioitu käyttöikä on 15-20 vuotta.

5. Kohtuulliset käyttö- ja huoltokulut

Sähkölämmittimet eivät periaatteessa aiheuta käyttö- ja ylläpitokuluja. Saatat mahdollisesti joutua vaihtamaan termostaatin, mutta käytännössä et joudu vaihtamaan lämmitintä ennen kuin olet käyttänyt sitä 15-20 vuotta. Silloinkin lähinnä siksi, että haluat päivittää lämmittimesi uuden sukupolven lämmittimiin, joilla on paremmat ominaisuudet ja melko varmasti myös uusi muotoilu.

6. Yhdistelymahdollisuus

Sähkölämmittimiä  voidaan helposti käyttää yhdessä muiden lämmönlähteiden kanssa ihanteellisen mukavuuden ja ohjattavuuden saavuttamiseksi. Jos asunnossasi on jo aikaisemmin asennettuja lämmitysjärjestelmiä, kuten vesikiertoinen tai sähköinen lattialämmitys, sähkölämmittimet soveltuvat hyvin täydentämään lämmityksen tarvetta.

7. Joustava sijainti

Sähkölämmittimet eivät ole rakennuksen muutosten tai muiden lämmitys- ja vyöhykejakomuutosten tiellä. Voit lisäksi tehdä muutokset itse ja ilman ammattilaisten kallista apua. Vertailun vuoksi vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän muutokset saattavat maksaa paljon. Joustava sijoitus tarkoittaa myös sitä, että sähkölämmittitin torjuu ikkunan vetoa, jos se sijoitetaan sen alle.

8. Riskin jakaminen

Et menetä lämmönlähdettäsi, jos jokin lämmittimistäsi lakkaa toimimasta. Isohkossa huoneessa kannattaa pitää useita pieniä radiaattoreita antamaan tasaista lämpötilaa ja yhden rikkoontuessa muut hoitavat lämmitystarpeen kunnes uusi lämmitin on paikallaan. Pienehkön huoneen kohdalla voit avata oven ja päästää sinne lämpöä muista huoneista. Rikkoutuneen lämpöpumpun korvaaminen kestää aikansa.

Lue lisää aiheesta teemasivuiltamme.

 

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 18.10.2017, mutta sitä on päivitetty ja tarkistettu.