Eroon kosteudesta yksittäisessä huoneessa.jpg

Ylimääräinen kosteus huoneessa johtuu seisovasta ilmasta, joka taas usein on seurausta puutteellisesta ilmanvaihdosta. Kun ilma saadaan liikkeelle, paljon on jo pelastettu.

Poistamalla liiallisen kosteuden huoneesta ehkäiset myös homeen ja sienikasvuston esiintymistä. Ratkaisu löytyy ilman jatkuvasta liikkeestä. Tämä poistaa kasvuedellytykset homekasvustoilta, jotka muussa tapauksessa pilaisivat sisäilman ja aiheuttaisivat hengitystieoireita. Menetelmä tämän saavuttamiseksi on riittävä ilmanvaihto.

Huomaa kuitenkin, että ilmanvaihtoratkaisukaan ei poista kosteutta kellarista, jos katto vuotaa tai kosteutta tulee kellarin seinien läpi. Tiiviissä huoneissa kosteus voi olla seurausta seisovasta ilmasta ja puutteellisesta ilmanvaihdosta. Tällaisissa tiloissa hyvä ilmanvaihto ehkäisee kosteuden muodostumista.

Tarkista tästä, miten voit varmistaa hyvän sisäilman laadun asunnossasi.

Viileä ilma

Haasteena on usein riittävän ilmanvaihdon järjestäminen. Yksinkertainen ratkaisu on niin kutsuttu painovoimainen ilmanvaihto, joka muodostuu seinässä olevasta ilmaventtiilistä. Tällaisen haittapuolena on kylmän ilman pääseminen sisään.

Kylminä vuodenaikoina voi erityisesti esiintyä epämiellyttävää vetoa, joka tuntuu esimerkiksi sohvalla istujan niskassa. Kun kylmä ilma pääsee vapaasti virtaamaan sisään, on riskinä myös lämmityskustannusten lisääntyminen.

Vaaran merkit

Ennen kuin paneudumme edistyneempiin ratkaisuihin, on syytä tarkastella ongelmasta varoittavia merkkejä. Mistä tiedämme, että huoneessa oleva ilma on liian kosteaa?

  • Mustat kertymät ikkunan alaosassa
  • Värjäytymät katossa, erityisesti nurkissa
  • Värjäytymiä voi esiintyä myös kaappien ja lipastojen takana
  • Nämä viittaavat home- ja sienikasvustoon
  • Tiivistynyt kosteus ikkunalasissa
  • Pölyyntymään päässyt ilmanvaihtokanava viittaa siihen, että ilma ei pääse kiertämään riittävän vapaasti.

Jos et ole varma, kannattaa huoneen kosteus mitata. Voit pyytää ammattilaista tarkistamaan asian, tai voit hankkia kosteusmittarin ja tehdä mittauksen itse.

Värjäytymät ja näkyvät home- ja sienikasvustot on luonnollisesti poistettava perusteellisella klooripesulla. Erikoisliikkeestä voit saada ohjeet tähän. Tällainen käsittely ei kuitenkaan poista itse ongelmaa eli puutteellista ilmanvaihtoa.

Tasapainotettu ilmavaihto

Uudemmat asunnot on tavallisesti varustettu keskitetyllä tasapainotetulla ilmanvaihtojärjestelmällä, jossa on usein myös lämmöntalteenotto. Kaikkiin asuntoihin tällainen ratkaisu ei kuitenkaan sovellu. Järjestelmä edellyttää riittäviä tiloja ullakolle tai tekniseen tilaan asennettavalle keskitetylle koneelle, minkä lisäksi kaikkien huoneiden katoissa ja seinissä on oltava tilaa ilmanvaihtokanaville.

Nykyään on saatavilla myös vaihtoehtoisia ratkaisuja, joissa kone voidaan asentaa yksittäiseen huoneeseen, jossa on tarvetta paremmalle ilmavaihdolle. Tällainen laite on ikään kuin suurempi ja edistyneempi seinäventtiili, jossa yksi ja sama kone imee sisään ulkoilmaa, kierrättää sen huoneessa ja puhaltaa sen jälleen ulos. Näin saavutetaan tasapainotettu ilmastointi.

Lämmöntalteenotto

Huonekohtaisiin ratkaisuihin kuuluu myös lämmöntalteenotto. Ilma kulkee ulos mennessään lämmönvaihtimen läpi, joka lämmittää sisään tulevaa ulkoilmaa. Näin lämpö ei mene harakoille. Asennusta varten tarvitaan noin 300 x 300 mm kokoinen läpivienti ulkoseinään. Tämän lisäksi laite tarvitsee virtalähteen.

Joinakin vuodenaikoina ilman kierrätys voi kuivattaa ilmaa liiaksikin. Joitakin tämä häiritsee etenkin talvisin. Tätä varten on olemassa myös kosteuden talteenotolla varustettuja laitteita.

Riittämätön ilmanvaihto löytyy monen sisäilmaongelman taustalta, mutta nämäkin ongelmat voidaan ratkaista. Tämä on mahdollista myös siinä tapauksessa, että kotiasi ei ole varustettu keskitetyllä ilmanvaihtojärjestelmällä.

Kuinka hyvä on asuntosi ilmanlaatu?