Eurooppalaiset vaatimukset - Ecodesign-direktiivi

Sähkölämmittimissä on käytettävä edistyneitä lämmönohjausratkaisuja, jotta ne vastaisivat uuden Ecodesign-direktiivi energiatehokkuutta koskeviin vaatimuksiin. Tärkeintä on ottaa selvää, milloin uusien laitteiden hankkiminen on tarpeen.

Sähkölämmitystä koskevat uudet säännöt vuodesta 2018 alkaen. Yksi «Ecodesign-direktiivin» keskeisimmistä vaatimuksista on, että sähkölämmittimissä ja sähköisessä lattialämmityksessä on käytettävä edistynyttä lämmönohjausta. Tämä tarkoittaa, että yksinkertainen, manuaalisella mekaanisella termostaatilla tai vain yöaikaan lämpötilaa alentavalla toiminnolla varustettu sähkölämmitin ei enää riitä.

Tiukemmat ehdot perustuvat yhteiseurooppalaiselle tavoitteelle energiatehokkuuden parantamisesta vähintään 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Alan tunnetuimmat valmistajat ovat tehneet jo pitkään töitä tavoitteen eteen ja kehittäneet ratkaisuja, joiden avulla sinä kuluttajana voit valita mahdollisimman energiatehokkaita tuotteita.

Energiatehokkuus

Hieman teknistä taustaa: EU:n asettama vähimmäisvaatimus on, että kiinteästi asennetulla sähkölämmittimellä, joka on teholtaan 250 W tai enemmän, kausittaisen energiatehokkuuden on oltava vähintään 38 prosenttia. Sähkölämmittimissä on oltava viikkoajastimella toimiva ohjelmointimahdollisuus, jonka avulla halutut mukavuuslämpötilan ja alennetun lämpötilan jaksot voidaan säätää etukäteen. Toisin sanoen puhutaan edistyneestä lämmönohjausratkaisusta. Pelkästään yön ajaksi lämpötilaa laskeva toiminto ei siis enää riitä.

Sähkönkulutusta järkeistetään myös varustamalla sähkölämmittimet esimerkiksi avoimen ikkunan tunnistimella, joka säätää lämmittimen ”säästöliekille” muun muassa tuuletuksen ajaksi.

Kaikki tämä edellyttää lämmittimien varustamista korkealaatuisella elektronisella termostaatilla. Mekaaninen termostaatti ei ole riittävän tarkka eikä siten voi taata tasaista energiatehokkuutta ajan mittaan.

Vaihtoehtoisesti lämmitin voidaan varustaa mukautuvalla käynnistyksen ohjauksella. Tämä on älykäs toiminto, jossa lämmönohjausratkaisu oppii säätämään lämmityksen käynnistyksen siten, että mukavuuslämpötila saavutetaan ohjelmoituun ajankohtaan mennessä.

Lue lisää teemasivuiltamme.

Vähimmäisvaatimukset ylittävä

Monet toimittajat ovat valmistautuneet uusien vaatimusten täyttämiseen hyvissä ajoin ja tarjoavat jo nyt vaatimukset ylittäviä lämmönohjausratkaisuja. Älypuhelimella käytettävällä sovelluksella lämpötiloja voidaan säätää jopa kuukausia etukäteen. Kun perhe on töissä tai koulussa tai vetäytynyt yöpuulle, lämpötilaa voidaan laskea automaattisesti muutamalla asteella. Vastaavasti lämpötila voidaan ohjelmoida siten, että keittiössä ja olohuoneessa on mukavan lämmintä aamiaisaikaan tai perheen tullessa kotiin iltapäivällä.

Ecodesign-direktiivin myötä tapahtunut tuotekehitys on johtanut osaltaan siihen, että Nobö voi tarjota teknisesti edistyneempiä ja samalla käyttäjäystävällisempiä sähkölämmittimiä ja lämmönohjausratkaisuja. Laitteiden toiminnot parantavat energiatehokkuutta pitkälti enemmän kuin mitä vähimmäisvaatimukset edellyttäisivät.

Esimerkiksi tarkemmat elektroniset termostaatit pystyvät ylläpitämään tasaisen sisälämpötilan myös silloin, kun ulkolämpötila vaihtelee suuresti. Itse sähkölämmittimet puolestaan kuluttavat stand by -valmiustilassa erittäin vähän sähköä - enintään 0,5 W.

Lisäksi lämmönohjausjärjestelmään on mahdollista integroida sähköinen lattialämmitys käyttämällä termostaatteja, jotka ohjaavat sekä sähkölämmittimiä että lattialämmitystä.

Miksi joudut säätämään lämmittimen termostaattia niin usein?

EU:n hyväksymä

Ecodesign-direktiivin vaatimukset koskevat vain tuotteiden valmistusta ja tuontia 1. tammikuuta 2018 alkaen. Tämä tarkoittaa, että joitain nykyään markkinoilla olevia ”vanhoja” ratkaisuja voi lain mukaan myydä ja asentaa tämänkin jälkeen. Jos aiot hankkia lämmitysratkaisun ja haluat varmistaa, että valitsemasi tuote antaa parasta vastinetta rahallesi, kannattaa tarkistaa asentajalta tai jälleenmyyjältä, että tuote on ”EU-hyväksytty”.

Jos päätät ostaa lämmitysratkaisusi verkosta, pidä mielessä, että monet ulkomaisten valmistajien tarjoamat tuotteet eivät välttämättä täytä Ecodesign-direktiivin vaatimuksia. Tässä tapauksessa olet itse maahantuojan roolissa – ja sinua sitovat myös kaikki maahantuojan velvollisuudet.

Suosittelen siis, että pyydät asentajalta tarjousta älykkäästä lämmitysratkaisusta, joka varmasti täyttää Ecodesign-direktiivin vaatimukset.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi