Ilmanvaihto kellariremontin yhteydessä.jpg

Naapurustossani on yhä yleisempää remontoida kellarineliöistä lisätilaa asuntoon. Tällaisen projektin haasteena ovat rajalliset tilat sekä ulkopuolelta tuleva kosteus. Tällaisissa olosuhteissa ei mikään sisustus kestä kovin pitkää aikaa. Ratkaisu tähän on tasapainotettu ilmanvaihto.

Parin talon päässä asuvan naapurini uudesta kellarista on tullut melkeinpä yhteinen kunniahankkeemme. Naapurin kellarissa on 70 neliömetriä tilaa, jota aiemmin käytettiin lähinnä tavaroiden varastointiin. Ensimmäiseksi varmistimme tilojen kuivuuden ja riittävän ilmanvaihdon, ja nyt uusi asuintila alkaa jo muotoutua.

Onko asunnossasi riittävän hyvä sisäilma?

Kellarin haju

Tyypillinen kellarin haju on luultavasti kaikille tuttu. Raskas, tunkkainen kosteus jossa voi haistaa myös homeen. Vaikka säilyttäisit kellarissa vaatteita suljetussa kaapissa, kostean maaperän haju tarttuu niihin kuitenkin.

Ensimmäinen askel oli kosteudeneristys. Sokkelin ympärillä oleva salaojitus oli tullut tiensä päähän. Naapuri antoi kaivuutyöt ammattilaisten tehtäväksi, mutta salaojamatot ja -putket asensimme kunniakkaasti itse.

Lämmöntalteenotto

Kellarin seinät rimoitettiin, eristettiin ja varustettiin kosteuseristeellä ennen seinälevyjen asentamista. Tämän jälkeen tuli ajankohtaiseksi asia, josta itselläni on jonkin verran kokemusta: uudentyyppinen huonekohtainen tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Asunnon omistajat tuntevat parhaiten keskitetyn ilmanvaihtokoneen, josta johtavat ilmakanavat kuhunkin huoneeseen. Meidän laitteemme on kuin suurehko ilmaventtiili, jossa on sisäänrakennettu lämmönvaihdin ja tuuletin.

Reiän tekeminen Leca-seinään kävi odotettua helpommin. Ratkaisu vaatii 320 x 320 mm kokoisen aukon seinään. Laite itsessään on kooltaan 320 mm, mikä vastasi yllättävän hyvin vastarakennetun seinän paksuutta. Sähköasentaja oli vetänyt johdot uuden seinän taakse rakennusvaiheessa, jolloin laitteen virransyöttö saatiin järjestettyä elegantisti - ja näkymättömästi.

Tiloihin tarvittiin kaksi yksikköä. Yksi niistä asennettiin tulevaan makuuhuoneeseen, toinen muihin tiloihin. Muutamassa kohdassa oli jo ennestään tuuletusventtiilit, joiden naapuri arvioi riittävän kyseisten tilojen ilmanvaihtoon.

Pienempi sähkölasku

Tässä ratkaisussa huonekohtainen ilmanvaihtokone imee raitista ilmaa sisään kellariin ilmakanavan kautta.  Ilma kiertää huoneessa, jonka jälkeen sama kone pumppaa sen ulos.  Tätä kutsutaan tasapainotetuksi ilmanvaihdoksi. Tämän lisäksi laitteessa on lämmöntalteenotto, joka auttaa vähentämään lämmityskustannuksia. Lämmin sisäilmaa kulkee ulos niin kutsutun vastavirtalämmönvaihtimen läpi, jossa se lämmittää sisään tulevaa kylmää ulkoilmaa.

Anturilla varustettu säädin varmistaa, että ilmaa tulee sisään yhtä paljon kuin sitä pumpataan ulos, jolloin ilmanvaihdosta saadaan tasapainoinen.

Kumpaakin laitetta voidaan ohjata suoraan seinässä venttiiliaukon vieressä olevasta ohjauspaneelista. Tämän lisäksi laitteiden kapasiteettia voidaan hallita yhteisellä langattomalla ohjaimella.

Monimutkaisia vaihtoehtoja

Naapuri harkitsi myös muita, hieman edullisempia huonekohtaisia ilmanvaihtoratkaisuja, mutta tuli siihen tulokseen, että ne eivät tarjoa yhtä tasapainoista ilmanvaihtoa kuin jatkuva ilman kierrätys. Yksi vaihtoehto on asentaa ulkoseinään kaksi tuuletinta omiin ilmakanaviinsa, joista toinen imee ilmaa sisään ja toinen puhaltaa sitä ulos.  Toinen on yksikanavainen ratkaisu, joka vuorotellen imee ja puhaltaa ilmaa sisään ja ulos. Monet kokevat tällaisen ratkaisun aiheuttamat paine-erot ja ilmavirran suunnan vaihtumisen aiheuttavan melun epämiellyttävinä.

Kellarin lattiaan on asennettu lämmityskaapelit. Lämmöntalteenoton ansiosta näiden kaapeleiden ei tarvitse lämmittää kylmää ulkoilmaa. Energiaa kuluu lähinnä tasaisen lämpötilan ylläpitämisen.

Naapuriapua ei pidä kuitenkaan liioitella! Naapurini järjesti ja teki suurimman osan remontista itse, mutta oli mukavaa, että pystyin tarjoamaan hänelle hieman omaa osaamistani. Ilmanvaihdolla oli ratkaiseva rooli kellarin muuttamisessa asuintilaksi.

Kuinka hyvä on asuntosi ilmanlaatu?