Ilmanvaihto lämmöntalteenotolla vanhaan taloon.jpg

Taloni on vuosien remonttien myötä lähes kokonaan uusittu. Ilmanvaihdosta huolehti kuitenkin pitkään vain muutama seinässä oleva venttiili, kunnes hoksasin, että tasapainotettu ilmanvaihto on mahdollista asentaa yksittäisiin huoneisiin.

Parin viime vuosikymmenen aikana olen kuluttanut runsaasti aikaa ja sievoisen summan rahaa taloni uudistamiseen. Standardeissa ja laatuvaatimuksissa on tapahtunut paljon muutoksia sen jälkeen, kun talo noin sata vuotta sitten rakennettiin.

Uusi katto, energiatehokkaat ikkunat ja lisäeristeet seinissä, lattiassa ja katossa ovat tehneet ihmeitä sekä ulkonäön että asumismukavuuden kannalta. Lämmitysratkaisujen ja ilmanvaihdon suhteen oli kuitenkin vielä paljon huomioitavaa.

Tästä voit ladata kodin sisäilman tarkistuslistan

Jälkiasennus

Monet tuttavani ovat jälkiasentaneet lämmöntalteenotolla varustetun tasapainotetun ilmanvaihdon taloihinsa, jotka ovat huomattavasti uudempia omaani verrattuna. Uusimmissa asunnoissa se kuuluu peruspakettiin jo rakennusvaiheessa.

Ullakolle tai tekniseen tilaan asennetaan tuulettimilla varustettu kone, josta lähtevät ilmakanavat kaikkiin huoneisiin. Erityisesti keittiöön, kylpyhuoneeseen ja makuuhuoneeseen.

Omassa talossani on seinissä ja katossa sen verran tavaraa, että tilaa tällaisille ilmakanaville olisi turha etsiä. Rakenteiden avaaminen uudelleen heti remontin jälkeen taas olisi iso ja turhauttava urakka. Jos tunnenkin itseni vähän hölmöksi, ainakin opin tästä jotakin seuraavaa projektiani silmällä pitäen.

Huonekohtainen ratkaisu

Onneksi pulmaan löytyi ratkaisu, joka ei vaikuttanut ylitsepääsemättömältä: huonekohtainen tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Sen avulla voisin hoitaa ilmanvaihdon huone kerrallaan, ja saisin nopeasti hyvän sisäilman kaikkiin tärkeimpiin huoneisiin.

Tällainen huonekohtainen ratkaisu asennetaan seinään samalla tavoin kuin ilmaventtiili. Laite on kuitenkin hieman suurempi kuin perinteinen venttiili, ja vaatii noin 300 x 300 mm kokoisen aukon. Asennuksen jälkeen ilmanvaihtokone imee ilmaa sisään, kierrättää sitä huoneessa ja pumppaa sen lopulta ulos.  Lämmin sisäilmaa kulkee ulos lämmönvaihtimen läpi, joka lämmittää sisään tulevaa kylmää ulkoilmaa.

Vent 2 lite.jpg

Tällä ratkaisulla on monia etuja:

  • Ilma kiertää jatkuvasti, ja sisäilman laatu paranee.
  • Kylmä ulkoilma lämmitetään, mikä vähentää muuta lämmitystarvetta.
  • Tyttären ei enää tarvitse pelätä huoneeseen pääseviä hämähäkkejä, koska ikkunaa ei tarvitse avata tuuletusta varten.

Lämpö talteen

Parhaissa malleissa lämmön talteenottoaste on jopa 87 prosenttia. Toisin sanoen ihanteellisissa olosuhteissa kone ottaa talteen 87 prosenttia sisältä ulos kulkevan ilman lämmöstä. Näin saadaan huone tuuletettua jäähdyttämättä sitä kylmällä tuloilmalla, etkä joudu maksamaan huoneen lämmityksestä kahteen kertaan. Normaalisti viileä ilma käynnistää sähkölämmittimen termostaatin, mikä taas kasvattaa sähkölaskua. Ja tämän kaltainen kasvu ei ole tervetullutta.

Silloin tällöin on mukava avata ikkuna ja päästää sisään kunnolla raitista ilmaa ja valoa. Se on täysin mahdollista eikä häiritse tasapainotettua ilmanvaihtojärjestelmää.

Alussa teimme klassisen virheen avaamalla makuuhuoneen ikkunan selälleen miettimättä, miten se vaikuttaisi sähkölämmittimeen. Kylmä ulkoilma sai sen toimimaan ylikierroksilla, kun se pyrki lämmittämään huonetta.

Asensimme langattomat ikkuna-anturit, jotka viestittävät sähkölämmittimelle, milloin sen on syytä kytkeä itsensä pois päältä. Tämä kuuluu osana sähkölämmittimien lämmönohjaukseen. Näin vältetään turhat lämmittämiset.

Tee-se-itse

Koska minulla on jonkin verran kokemusta remontti- ja asennustöistä, asensin uudet ilmanvaihtokoneet itse. Monet tuttavani, jotka kuulivat ratkaisustamme, päätyivät antamaan asennuksen ammattilaisen tehtäväksi. Tämä ei tule kovin paljon kalliimmaksi.

Huonekohtaiset laitteet tarvitsevat virtaa, ja sen puolen olen jättänyt ammattilaisen hoidettavaksi. Tähän mennessä laitteita on kolme, mutta suunnittelemme useamman asentamista seuraavan parin vuoden aikana. Kustannukset voidaan näin jakaa pidemmälle aikavälille.

Kuinka hyvä on asuntosi ilmanlaatu?