Kokemuksia älykkäästä lämmityksen ohjauksesta

Lähes kahden vuoden kokemuksella nykyaikaisesta lämmitysratkaisusta, voimme sanoa, että näin saamme parhaan mukavuuden niin olohuoneessa, keittiössä kuin makuuhuoneessakin.

Olemme viisihenkinen perhe, ja vaimoni Izabelan äiti asuu omassa asunnossaan lisäsiivessä. Meitä pyydettiin kertomaan kokemuksistamme käytettyämme älykästä lämmityksen ohjausta parin vuoden ajan.

Kaikki alkoi, kun Izabela ilmoitti meidät Eidsiva-sähköyhtiön ”Elä energiaälykkäästi” -kilpailuun, ja meidät valittiin pilottiperheeksi kokeilemaan uusia nykyaikaisia lämmitysratkaisuja.

Talomme on pinta-alaltaan 260 neliömetriä ja se on rakennettu vuonna 1968, jolloin noudatettiin tuon ajan standardeja katon, lattian ja seinien eristyksen suhteen. Lisäosa rakennettiin vuonna 2014, joten lisäosassa oleva asunto täyttää kaikki nykyaikaiset rakennustekniset vaatimukset.

Puulämmitys

Ensiksi harkitsimme lämpöpumpun asentamista. Lämpöpumppu on tavallinen valinta asunnoissa, joiden eristystaso on alhaisempi ja huoneratkaisut avoimia. Meidän talomme huoneratkaisu olisi kuitenkin tarkoittanut, että lämpö olisi levinnyt huoneesta toiseen toivottua huonommin.

Lämpöpumpun lisäksi meidän olisi pitänyt purkaa seiniä tai asentaa useampia sähkölämmittimiä. Puulämmitys on ollut meillä käytössä jo muutaman vuoden, koska meillä on ollut mahdollisuus pilkkoa omat polttopuumme. Se antaa kodikasta lämpöä, mutta vaatii melko paljon työtä.

Älypuhelinohjaus

Olemme molemmat keskimääräistä kiinnostuneempia teknologiasta ja uusista ratkaisuista, mikä loi hyvän perustan älykkään lämmityksen ohjauksen hyvien ja huonojen puolien arvioinnille.

Aiemmin talomme oli varustettu kahdeksalla erilaisella ja erilaatuisella sähkölämmittimellä. Jotkut niistä oli mahdollista ohjelmoida laskemaan lämpötilaa yön ajaksi, mutta toimintoa oli hankala käyttää. Tämä tarkoitti, että lämmittimet olivat käytännössä päällä koko ajan.

Nyt talo on jaettu useampaan lämmitysvyöhykkeeseen, ja kunkin vyöhykkeen lämpötilaa on mahdollista säädellä erikseen lämmityksen ohjauskeskuksesta tai mobiilisovelluksella.

Mobilstyring

Omat kokemuksemme

Alkuhaasteiden jälkeen nykyaikainen lämmityksen ohjausjärjestelmämme toimii juuri niin kuin pitääkin.

  • Kännykkäsovellusta on helppo käyttää. Yksittäisten vyöhykkeiden asetusten ohittaminen oli aluksi hankalaa, mutta päivitys tarjosi näihin ongelmiin varsin elegantin ratkaisun. Eri ohjelmien ohjelmointi on myös helppoa sovelluksen kautta.
  • Järjestelmä on helppo ohjelmoida perheen viikottaisen päivärytmin mukaan. Tämä olisi voinut olla haasteellisempaakin, kun ajatellaan, että lapset tulevat koulusta kotiin eri aikaan joka päivä.
  • Eri vyöhykkeet mahdollistavat oikeiden huoneiden oikea-aikaisen lämmityksen. Meillä on esimerkiksi muutama huone, joita emme lämmitä aamuisin ollenkaan.
  • Lämmitysmukavuus on erinomainen. Olemme ohjelmoineet järjestelmän siten, että aamulla on mukava nousta ja iltapäivällä on mukava tulla kotiin. Iltaisin on taas viileämpää, kun on aika mennä nukkumaan.

Kokonaisvaltaisen lämmitysjärjestelmän teemasivulta voit lukea lisää aiheesta.

Vindusføler lite-188201-edited

Anturit ikkunoissa

Ikkuna-anturit ovat myös hyvä lisä. Tuuletusikkunoissa olevat katkaisimet sammuttavat sähkölämmittimen kätevästi tuuletuksen ajaksi. Aiemmin meidän oli itse muistettava kytkeä sähkölämmittimet pienemmälle, kun halusimme tuulettaa kunnolla, mutta se pääsi monta kertaa unohtumaan. Nyt meidän ei tarvitse enää huolehtia asiasta.

Silloin tällöin voi kuitenkin käydä niin, että sähkölämmitin ei havaitse ikkunan sulkemista. Ratkaisu on avata ja sulkea ikkuna vielä kerran, jolloin lämmitin kytkeytyy taas päälle.

Sähkölasku

Älykkään lämmityksen ohjauksen pitäisi vähentää energiankulutusta huomattavasti ja siten pienentää myös sähkölaskua.

Onko näin sitten käynyt – siihen on vaikea vastata. Jos vertaamme vuosia 2017 ja 2018, kulutus on vähentynyt joinain kuukausina ja noussut joinain kuukausina. Tämä riippuu hyvin paljon ulkolämpötilasta.

Suurin ero on siinä, että käytämme huoneita eri tavalla kuin ennen. Lämmityksen ohjaus on lisännyt mukavuutta ja tehnyt talon kaikkien huoneiden käytöstä käytännöllisempää. Tämän seurauksena lämmitämme kuitenkin useammin sellaisia huoneita, joita emme aiemmin lämmittäneet, koska lämmitystä on niin helppo ohjata ja säätää.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi