Mika-lammitysratkaisu-minun-pitaisi-valita-asuntooni.jpg

Oikeanlaisen lämmitysratkaisun valinnassa kotiin, on otettava huomioon niin tekniset vaatimukset kuin myös tehokas lämmityksen ohjaus. Seuraavassa muutamia vinkkejä suunnitteluun.

Lämmitysratkaisun valinnassa järkevä lähtökohta on kokonaiskustannusten tarkastelu. Niihin kuuluvat energiakustannusten lisäksi myös hankinta-, asennus-, käyttö- ja huoltokulut valitsemasi järjestelmän elinkaaren aikana.

 • Esimerkiksi ilma-ilmalämpöpumppu on äärimmäisen tehokas. Se palauttaa käyttämänsä tehon kolminkertaisena lämpötehona. Miinuspuolena on sen korkea hankintahinta ja jatkuva huollon tarve, jotta sen teho ei heikentyisi ajan kuluessa.
 • Vesikiertoinen lämmitys ei sekään jätä jykevää jälkeä sähkölaskuun. Se on kuitenkin hyvinkin kallis hankinta, ja sen korjaukset ja laajennukset ovat ammattilaisten työtä ja maksavat rahaa.
 • Niihin verrattuina modernien sähkölämmittimien hinta ja käyttökulut ovat molemmat kohtuullisia. Huoltokuluja ei käytännöllisesti katsottuna ole lainkaan.

Tekniset ominaisuudet

Sinun on myös tarkasteltava asuntosi teknisiä ominaisuuksia.

 • Pinta-ala ja huoneratkaisu
 • Rakennusvuosi
 • Uusiorakennus vai korjausrakennus
 • Eristyksen laatu
 • Onko asunnossa tasapainotettu ilmastointijärjestelmä?
 • Millainen on asunnon nykyinen lämmitysjärjestelmä?
 • Onko asunto velvoitettu liitettäväksi kaukolämpöverkostoon?
 • Tuotatko itse sähköä?

Näihin merkitsemäsi arvot ja asiat antavat osviittaa siitä, millainen lämmitysjärjestelmä sinun kannattaa valita. 

Saat lisää yksityiskohtia ilmaisesta s-oppaastamme, jonka voit ladata tästä

Vanha vai moderni

Suuri, vanhahko talo, jossa on paljon pieniä huoneita ei esimerkiksi ole paras lähtökohta lämpöpumpulle. Lämpimän ilman teho rajoittuu seinien, ovien ja kerrosten vuoksi. Vesikiertoinen lämmitys puolestaan edellyttäisi suuria rakenteellisia muutoksia, jotta välttämättömälle infrastruktuurille saataisiin tilaa. 

Vesikiertoinen lämmitys on järkevä silloin, kun kyseessä on melko moderni, kaukolämpöverkostoon liitetty uudisrakennus. 

Vaihtoehdot

Hanki tietoa eri lämmönlähteiden ominaisuuksista ennen kuin teet päätöksesi. Tässä mikrokurssi: 

Vesikiertoinen lattialämmitys vai radiaattori

Sähkökattila, lämpöpumppu tai kaukolämpö lämmittävät vettä, joka virtaa lattiaan upotetussa putkistossa tai seinäradiaattoreiden liitäntäputkissa.

Lämpöpumppu ilma/ilma

Lämpöpumppu imee sisäänsä ulkoilmaa, jossa vielä oleva lämpö otetaan talteen ja puhalletaan huoneeseen.

Sähköinen lattialämmitys

Lämpökaapelit tai lämpömatto ovat sähköjohtoja, joiden vastusarvo on korkea, joten ne kuumenevat, kun niihin ohjataan sähköä.  Ne sijaitsevat lattian alla tai ne valetaan lattian perustuksiin.

Sähkölämmitin

Sähköinen yhdistelmälämmitin lämmittää kylmää ilmaa lämmittimen ylöspäin suuntautuvan ilmavirtauksen myötä. 

Uuni/takka

Antavat asuntoon lämpöä pääasiallisesti vain rajoitetulle alueelle. Modernit katalysaattoriuunit antavat enemmän lämpöä klapia kohden. 

Lämpötilan ohjaus

Lämpötilan ohjaus on oma lukunsa. Tarjolla on lukemattomia tapoja alentaa lämpötilaa yöllä sekä päivällä talon ollessa tyhjillään. Ne ovat energiataloudellisia toimintoja, jotka osaltaan alentavat sähkölaskua.

Vesikiertoista lämmitystä voidaan ohjata, mutta se reagoi hitaasti. Tämän vuoksi lämmön nostaminen ja alentaminen vesikierrossa vie aikaa, joten toivotun lämpötilan saavuttaminen toivottuna aikana saattaa olla haasteellinen tehtävä.

Sähkölämmittimet ovat niin kutsuttuja nopeita lämmönlähteitä, ja niiden ohjaaminen on huomattavasti helpompaa.

- Yksinkertainen ratkaisu on jokaisessa lämmittimessä sijaitseva päälle/pois-kytkin.

- Kehittyneempi ratkaisu on kullekin lämpötila-alueelle asennettujen lämmittimien portaaton ja ohjelmoitu säätö. 

Lue lisää aiheesta teemasivuiltamme.

Älytalo

Seuraava askel on ohjauksen liittäminen älytaloratkaisuun. Silloin anturit lähettävät keskukseen dataa asukkaiden päivärytmistä, ja keskus oppii säätämään lämpötilan ihanteelliselle tasolle. 

Kaikkea ohjataan valvontapaneelista tai älypuhelimen sovelluksen kautta. Silloin voit koko ajan valvoa, että järjestelmä toimii kuten pitääkin. Yhtä keskeinen seikka on se, että voit lisätä lämpöä talon ulkopuolelta, jos esimerkiksi tulet aiottua aikaisemmin takaisin lomalta.

Sähkölämmittimien yhteiskäyttö ei ole mahdotonta silloinkaan, kun sinulla on useiden eri valmistajien lämmittimiä. Myös lattialämmityksen ja lämpöpumpun termostaatit saadaan mukaan järjestelmään. Jos kuitenkin haluat remontoida koko lämmitysratkaisun, saat käyttöösi eniten toimintoja tilaamalla kootun lämmittimien ja ohjauslaitteiden paketin, jonka osat on tehty toimimaan yhdessä.

Nämä olivat joitain asioita, joita sinun kannattaa arvioida ennen kuin valitset lämmitysratkaisun. Vilkaise samasta teemasta tehtyä, laajempaa sähköistä vihkosta tästä.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 05.09.2017, mutta sitä on päivitetty ja tarkistettu.