Mikä lämmitysratkaisu mökille.jpg

Mökillä tarvitaan muutakin kuin takkatulen tunnelmaa. Sijainnilla, huonejaolla ja varustetasolla on merkitystä lämmitysratkaisun valinnassa.

Aloitetaan perusasioista: tunnelmaa antamaan tarvitaan takka tai puuhella. Luontoretken jälkeen - tai ihan tavallisena, harmaana kesäpäivänä - on mukava nautiskella toti tai kaksi takkatulen loisteessa.

Mökkilomilla on tavallista, että suuri osa ajasta tulee vietettyä muualla kuin sisätiloissa. Rakennuksen terveyden kannalta on kuitenkin tärkeä ajatella myös lämmitysasioita. Tavallisesti mökin sisäilma pyritään pitämään juuri sen verran plussan puolella, että vältytään pakkasvaurioilta ja sisäseinien huurtumiselta.

On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että jääkaappi tai pakastin saattaa vaatia toimiakseen 10 asteen vähimmäislämpötilan, jotta järjestelmä ei hidastuisi ja vaurioituisi. Sähkölämmittimet ovat fiksu ratkaisu. Niitä on helppo ohjata älypuhelimella, jolloin lämpötilaa voidaan säätää tarpeen mukaan. Lämmitystä voidaan lisätä etukäteen esimerkiksi mökille matkustettaessa.

Lataa oppaamme: Löydä paras lämmitysratkaisu

Lattialämmitys

Kylpyhuoneessa ja muissa huoneissa, joissa on laatoitettu lattia, kannattaa satsata lattialämmityskaapeleihin. Vesikiertoinen lämmitysratkaisu antaa miellyttävän lämmön, mutta jos mökki on pitkään kylmillään, pakkasvaurioiden riski kasvaa. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on myös lämmitysratkaisuna hidas. Veden lämmittäminen oikeaan lämpötilaan kestää aikansa, jolloin mökin lämmittäminen vie reippaasti aikaa ja energiaa.

Lämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu sopii huoneratkaisultaan suhteellisen avoimen mökin lämmitykseen, mutta suljetut ovet rajoittavat lämmön leviämistä sisätiloissa. Jos mökki sijaitsee erityisen kylmällä alueella, lämpöpumppu voi kovilla pakkasilla kuluttaa enemmän kuin se tuottaa.

Kaikkea ei myöskään kannata panostaa yhden kortin varaan. Kuvitellaan vaikka, että saavut mökille viileänä perjantai-iltana, ja lämpöpumppu onkin ryhtynyt lakkoon. Korjaajaa tai tarvittavia varaosia ei ole välttämättä helppo saada paikalle, joten suunniteltu viikonlopun vietto voi mennä pitkälti mönkään.

Sähkölämmitin

Sähkölämmittimien varaan rakennettu lämmitysratkaisu on käytännöllinen vaihtoehto. Jos yksi lämmitin hajoaa, ei uuden hankkiminen ole suuri ongelma. Hyvä lämmitysratkaisu koostuu useammasta lämmittimestä, mieluiten niin, että jokaisen ikkunan alla on yksi lämmitin. Näin voidaan varmistaa, että lämpötila ei laske liiaksi, vaikka yksi lämmittimistä hajoaisikin.

Lattialaatoitus kylpyhuoneessa ei suinkaan kuulu jokaisen mökin vakiovarustuksiin. Silloin myös kylpytiloissa voidaan hyvin käyttää sähkölämmittimiä.

Lämmityksen ohjaus

Sähkö- ja puulämmityksen yhdistelmä on todennäköisesti yleisin lämmitysjärjestelmä mökkiolosuhteissa, ja se on useimmiten myös paras ratkaisu. Lämmityksen kauko-ohjausmahdollisuus on tärkeä ominaisuus. Jos käytät sähkölämmittimiä, voit säätää lämpötilaa älypuhelimesi kautta.

Lämmönohjaus vyöhykejaolla on mökillä melkeinpä tärkeämpää kuin kotona. Mökillä voi esimerkiksi olla makuuhuone, jota ei juuri käytetä, tai ullakkokerros, joka suljetaan sesongin ajaksi. Sähkölämmittimien avulla voit helposti jakaa mökkisi vyöhykkeisiin sen perusteella, miten eri tiloja käytät.

Valitse itse

Pointtini on, että mökin lämmittämisessä voidaan käyttää monia eri ratkaisuja.  On tärkeää tehdä tietoinen valinta sen sijaan, että tyydytään sen kummempia miettimättä vanhaan ja tuttuun järjestelmään. Huolella harkittu ratkaisu voi tarjota parempaa asumismukavuutta ja olla myös taloudellisempi.

Lataa tästä inspiraatioksi oppaamme:

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi