Miksi-joudut-säätämään-lämmittimen-termostaattia-niin-usein.jpg

Jos sinusta tuntuu siltä, että tasaisen lämpötilan ylläpito asunnossa on hankalaa, syynä saattavat olla epätarkat termostaatit. Sille asialle on olemassa ratkaisu.

Sekä vanhat, mekaaniset termostaatit että uudet mutta huonolaatuiset elektroniset termostaatit aiheuttavat lämpötilanvaihteluja.

Mekaanisen termostaatin ominaisuuksiin kuuluu, että se ei kykene pitämään yllä tasaista lämpötilaa, vaikka ulkoilman lämpötila olisikin tasainen. Olet saattanut asettaa termostaatin 21 asteeseen, mutta lämmitin antaa lämpöä epätasaisesti. 

Nouda koneellesi käytännön vinkkejä sisältävä opas: Paras lämpöratkaisu.

Lämpötilavaihtelu

Sellaisiin epävakaisiin lämpötilaoloihin on syyllinen: Termostaatin nk. bimetalli. Se taipuu lämpötilan myötä toimien siten päälle/pois-katkaisijana. Ihanteellisessa maailmassa se kytkee lämmön päälle sen laskiessa tietylle rajalle, ja sulkeutuu, kun toivottu lämpötila on saavutettu.

Tosiasiassa bimetalli saattaa pysyä joko auki- tai kiinni-asennossa ilmoitettua pitempään, mikä aiheuttaa suuria vaihteluja lämpötilassa. Ilmiötä kutsutaan lämpötilanvaihteluksi.

Lämpötilan poikkeama

Toinen, lämpötilan poikkeamaksi kutsuttu ilmiö aiheuttaa myös sen, että joudut yhtenään säätämään lämpötilaa. Hyvän sähköisen termostaatin pitäisi voida olla samalla tasolla koko vuoden ajan. Moni joutuu kuitenkin ahertamaan sen parissa ja yhtenään nostamaan tai laskemaan lämpöä. Kun ulkona on kylmää, joudut kiertämään termostaattia kuumemmalle. Kun sää lauhtuu, sisällä onkin liian kuumaa.

Tämä johtuu siitä, että lämmittimen lämpö vaikuttaa termostaatin lämpöanturiin ja elektroniikkaan. Jos ulkona on kylmää ja radiaattori on päällä pitemmän aikaa, anturi kuumenee ja ilmoittaa, että huoneessa on kuumempaa kuin itse asiassa onkaan.

Elektroniikka kuumenee lisäksi siitäkin syystä, että siinä on käytetty halpoja komponentteja. Elektroniikkaan sisällytetty säätelyalgoritmi ei ota tätä huomioon. Termostaatti saa siten sen kuvan, että huoneessa on kuumempaa kuin onkaan, ja antaa siksi liian vähän lämpöä.

Mittava virhe

Lämpötilan poikkeaman vuoksi huono lämmitin voi erehtyä lämpötilaa mitatessaan jopa 6 asteen verran. Jos termostaatti asetetaan lokakuussa 21 asteeseen, sisäilman lämpötila on tammikuussa 15 astetta – jos et koske termostaattiin.

Silloin luonnollisesti reagoit ja kierrät termostaatin haluamillesi lämpöasteille. Kun sää sitten lauhtuu, sisällä voi olla liian kuuma.

Tässä tilanteessa saatat myös saada tarpeettoman korkean sähkölaskun:

Olemme nopeita nostamaan lämpöä, kun ulkona on kylmää, mutta saatamme unohtaa kiertää termostaattia toiseen suuntaan sitten, kun sää lauhtuu jälleen. Lopputuloksena on tarpeettoman korkea keskimääräinen lämpötila. Ja kuten tunnettua, se maksaa jonkin verran…

Hyvät aivot

Ratkaisu on tarkka elektroninen termostaatti. Elektroniikan avulla pääset eroon lämpötilanvaihtelusta. Kun radiaattori ja sen elektroniikka ovat korkealaatuisia, todellinen lämpötila rekisteröityy tarkemmin. Hyvä laatu tarkoittaa esimerkiksi sitä, että radiaattorin aivot noutavat lämpötilatiedot 100 sekunnin välein. Silloin saavutat alle 0,5 asteen vaihtelutason.

Kovanahkaisinkin huomaa lähes 6 asteen vaihtelun sisälämpötilassa, mutta yhden asteen vaihtelu ei haittaa juuri ketään.

Lue teemasivuiltamme lisää kokonaisvaltaisesta lämmitysjärjestelmästä.

Älykäs vyöhykeohjaus

Käytännön neuvona sanoisin, että kannattaa tutkia millaisia paneelilämmittimiä tarvitset ja millaista laatua tavoittelet. Halvimman perässä juokseminen saattaa nopeasti johtaa huomattaviin lisäkuluihin lämmittimien käyttövuosien mittaan.

Jos lisäksi panostat älykkääseen vyöhykeohjaukseen, voit automaattisesti säätää eri huoneiden lämpötilaa ylös ja alas sen mukaan, ovatko ihmiset kotona, töissä tai koulussa. Kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluessa hankit sitä kautta budjettiisi paljon enemmän rahaa kuin itse ostohetkellä säästämällä.Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi