Milloin valitsen lattialämmityksen ja milloin sähkölämmittimet.jpgLämpöä seinistä vai lattiasta? Hyvin suunniteltu lämmitysratkaisu tuo mukanaan paljon etuja, niin mukavuuden kuin taloudenkin kannalta.

Pettymys oli suuri, kun uusi omistaja muutti vanhaan taloon, jonka kylpyhuone oli vastikään remontoitu. Laatoitus ja lämmityskaapelit toivat vanhaan taloon asumismukavuutta, mutta huoneessa ei kuitenkaan koskaan tuntunut olevan riittävän lämmin. Lattia oli miellyttävän lämmin, mutta noin metrin verran sen yläpuolella tuli jo kylmä.

Syynä oli aliarvioitu lattiaeristyksen tarve. Lämpöhukka lattian alapuolella olevaan kellariin oli merkittävää.

Ongelma ratkaistiin asentamalla seinälle pieni sähkölämmitin. Vaikka ratkaisu ei kenties ollut ihanteellinen, talonomistaja ja perhe olivat kuitenkin lopputulokseen tyytyväisiä. Jos haluat perusteellisemmin harkitun lämmitysratkaisun kotiisi, on tärkeää tutustua talon ominaisuuksiin ja suunnitella juuri sellainen lämmitysjärjestelmä, joka hoitaa homman ilman turhia kikkailuja.

Inspiraatiota: Löydä paras lämmitysratkaisu

Lattialämmitys

Nykyaikaisen standardin mukaan rakennetuissa taloissa on hyvä eristys ja tiiviit ikkunat, jolloin lämpöhukka on vähäistä. Silloin lattiaan asennettavat lämmityskaapelit voivat olla hyvä ratkaisu. Lämpöhukkaa ei tapahdu alasuuntaankaan, ja lämmin ilma nousee aina ylös päin.

Sähköinen lattialämmitys antaa myös nopeammin mukavan lämpimän tunteen jalkapohjien alle. Säästöjä voidaan saada näinkin: kokeile säätää termostaattia hieman normaalia 22-23 astetta alhaisemmalle tasolle.

Modernien standardien mukaan rakennetuissa asunnoissa lämmitys vaatii vähemmän lämmitystehoa. Tämä on totta erityisesti silloin, kun asunnossa on tasapainotettu ilmanvaihto lämmön talteenotolla - ja kun jokaisen seinän takana on naapuriasunto.

Suoraa lämpöä

Vanhemmassa omakotitalossa tilanne on päinvastainen. Lattialämmityksen asentaminen vaatii jo itsessään suuren satsauksen. Järkevämpi vaihtoehto on asentaa seinille sähkölämmittimet, jolloin lämmitys tapahtuu suoremmin ja lämpö vapautuu korkeammalla huonetilassa. Tarkista kuitenkin, onko seinien, katon ja lattian jälkieristämiselle tarvetta, tai olisiko syytä vaihtaa ikkunat nykyaikaisempiin versioihin. Vuotavan asunnon lämmittäminen maksaa lämmitysratkaisusta riippumatta maltaita.

Sähkölämmittimet ovat hyvä ratkaisu myös silloin, jos lattiaremontti ei ole ajankohtainen. Sähköinen lattialämmityshän on asennettava parketin tai lukkoponttilattian alle. Yhdistelmäratkaisu voi olla sekä mukava että taloudellinen: sähköinen lattialämmitys yhdistettynä sähkölämmittimiin.

Lue lisää: Huonot lämmitysratkaisut johtavat liialliseen sähkönkulutukseen

Lämmityksen ohjaus

On syytä mainita käsite, johon kannattaa ehdottomasti syventyä: lämmityksen ohjaus.

Lämmityskaapelit antavat huonetilaan peruslämmön, mutta sähkölämmittimet säätelevät mukavuuslämpötilaa.

Lämmityksen ohjausjärjestelmän ydin on keskusyksikkö, joka kommunikoi elektronisten termostaattien kanssa. Sinun tarvitsee vain ohjelmoida haluttu lämpötila, ja sähkölämmittimet yhdessä lattialämmityksen kanssa varmistavat halutun tason saavuttamisen ja ylläpitämisen.

Jos jätät lämmönohjauksen sattuman varaan, lattia- ja lämmitintermostaatit toimivat ristiriidassa. Tämä voi kasvattaa sähkölaskua.

On hyvä idea asentaa myös anturit ikkunoihin samalla, kun nykyaikaiset sähkölämmittimet elektronisine termostaatteineen sijoitetaan paikalleen. Ne varmistavat, että lämmittimet kytkeytyvät pois päältä, kun ikkuna avataan.

Nyrkkisääntö on tämä: vaikka lattialämmitys takaisikin peruslämmön, on syytä harkita myös sähkölämmittimien asentamista. Jokaisen ikkunan alle sijoitetaan yksi sähkölämmitin. Ne pysäyttävät mahdollisen ikkunoista tulevan vedon ja varmistavat lämmön tasaisen jakautumisen huonetilassa.

Yöaikaan tai päivisin, kun asukkaat ovat poissa kotoa, keskusyksikön voi ohjelmoida laskemaan lämpötilaa muutamalla asteella. Tämä vähentää energiankulutusta ja pienentää sähkölaskua. Jopa 25 prosentilla!

Lue myös tästä teemasivuiltamme.

Ilman lämpöä

Pieni yksityiskohta: kaikissa huoneissa ei tarvita lattialämmitystä laisinkaan. Makuuhuoneissa riittää varsin hyvin yksi ikkunan alle sijoitettu sähkölämmitin. Varastotiloissa lämmitys on täysin tarpeetonta. Talon sisäinen lämpövuoto pitää tällaiset tilat riittävän lämpiminä.

Ota siis huomioon sähkölämmittimien ja lattialämmityksen tarjoamat edut - sekä erikseen että yhteistyössä.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi