Mitä lämmitysratkaisun käyttö, huolto ja ylläpito maksaaEri tyyppiset lämmitysratkaisut eroavat toisistaan huomattavasti hankinnasta, käytöstä, huollosta ja ylläpidosta kertyvien kustannusten osalta. Seuraavassa on joitain vinkkejä, joista voi olla hyötyä, kun suunnittelet lämmitysjärjestelmän päivittämistä.

Kun kaavailet uuden asunnon hankkimista, on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, millaisella lämmitysratkaisulla talo on varustettu. En tietenkään kehota sinua jättämään unelmiesi kotia hankkimatta pelkästään tämän kriteerin perusteella! Joka tapauksessa on hyvä ottaa selvää siitä, mitä lämmityksen suhteen on odotettavissa.

Lataa oppaamme: Löydä paras lämmitysratkaisu

Lämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on suosittu ratkaisu, koska se tuottaa enemmän tehoa lämmön muodossa kuin mitä se kuluttaa sähkön muodossa. Hinnat ovat viime vuosien aikana laskeneet, mutta muihin vaihtoehtoihin verrattuna kyseessä on edelleen melko kallis laite.

Hintaa nostaa vielä se, että pätevän sähköasentajan on suoritettava laitteen asennus. Kustannuksia tulee lisää myös siinä tapauksessa, että laitetta varten on mahdollisesti erikseen tehtävä suojamaadoitettu sähkökaapelointi. Kun kaikki on valmista, laite toimii periaatteessa itsestään muutaman seuraavan vuoden ajan, kunhan puhdistat suodattimet ja mitään erityisiä vikoja ei esiinny.

Asennuksen lisäksi laite on tarkistettava ammattilaisen toimesta säännöllisesti. Kemikaalit, putket ja suodattimet on tarkistettava, ja työhön erikoistunut yritys voi veloittaa tästä toimenpiteestä euron poikineen.

Takuuajan päättymisen jälkeen voit joutua ostamaan vielä varaosan tai toisenkin, jos tarvetta päivityksiin ilmenee.

Jos sinulla on suuri talo, jossa on useampia kerroksia ja monta erillistä huonetta, lämpöpumppuja voidaan tarvita enemmän. Vaihtoehtoisesti voit yhdistää lämpöpumpun muihin lämmitysratkaisuihin, esimerkiksi sähkölämmittimiin niissä tiloissa, joihin lämpöpumpun tuottama lämpö ei ulotu.

Vesikiertoinen lämmitys

Vesikiertoisen lämmitysratkaisun hinta vaihtelee suuresti laadusta ja alkuinvestoinnin suuruudesta riippuen.  Jos valitset ilma-vesilämpöpumpun tai energiakaivon porausta vaativan maalämmön, puhutaan 2000-15000 euron investoinneista.

Vesikiertoinen lämmitysratkaisu on suosittu, eikä vähiten siksi, että sillä on edullinen maine. Järjestelmä vaatii kuitenkin huoltoa ja ylläpitoa, joten käyttökustannukset kannattaa ottaa huomioon, jos sinulla on tällainen järjestelmä tai harkitset sen hankkimista.

Jos suunnittelet peruskorjaavasi asuntoa tavalla, joka vaikuttaa lämmitysratkaisuun, on otettava huomioon remontointiin tai laajennukseen liittyvät kustannukset. Sanotaan esimerkiksi, että laajennat olohuonetta tai kylpyhuonetta. Kylpyhuoneessa on todennäköisesti lattialämmitys, jolloin lattialämmitysjärjestelmää on laajennettava.

Jos erotat osan olohuoneesta uudeksi makuuhuoneeksi, on syytä harkita makuuhuoneen määrittämistä omaksi lämmitysvyöhykkeekseen. Muussa tapauksessa olohuoneessa voi olla liian kylmä tai makuuhuone voi olla liian lämmin. Mieti myös, osaatko itse vai onko sinun annettava lämmityskaapeleiden päivittäminen ammattilaisen toimeksi.

Sähkölämmitin

Sähkölämmitin on kaikille tuttu, perinteinen lämmitysratkaisu, jolla on kuitenkin nykyisin aivan uusi ilme ja jonka energiatehokkuus on aiempaan verrattuna täysin eri luokkaa. Kuulostan ehkä turhankin ylistävältä, mutta totuus on, että sähkölämmittimillä on ansaitsemattomasti huono maine. Unohda vanhat, suuret lämmittimet, joiden termostaatit pitivät melua ja jotka jättivät seinään mustia jälkiä.

Uudet sähkölämmittimet ovat hankintakustannuksiltaan edullisia, eikä käyttökustannuksia sähköä lukuun ottamatta käytännössä ole ollenkaan.

Ratkaisu on yhden pienemmän lämmittimen asentaminen jokaisen ikkunan alle sen sijaan, että asentaisit yhden suuren lämmittimen huolehtimaan koko alueen lämmityksestä.  Näin vältät ikkunoista tulevan vedon, ja lämpö jakautuu tasaisesti kaikkialle huoneeseen. Hyvällä lämmityksen ohjausratkaisulla voidaan hallita lämpötiloja päivän ja viikon mittaan.  Voit määrittää lämpötilan juuri sopivan mukavaksi aamiaisaikaan ja illalla, ja säätää lämmittimet vastaavasti tuottamaan vähemmän lämpöä, kun asukkaat eivät ole kotona. Sen lisäksi ikkunoissa olevat anturit huolehtivat lämmityksen kytkemisestä pois päältä tuuletuksen aikana, vaikka unohtaisit kääntää termostaattia pienemmälle.

Hyvällä elektronisella termostaatilla varustettu sähkölämmitin ei maksa paljon. Käyttökustannukset muodostuvat käyttämäsi sähkön perusteella, mikä on tietenkin yksilöllistä. Suora sähkölämmitys tuottaa juuri niin paljon tehoa lämmön muodossa kuin mitä siihen syötetään sähkön muodossa. Hyvä elektroninen termostaatti huolehtii oikeasta lämpötilasta jatkuvasti, mikä parantaa energiatehokkuutta.  Lisäksi lämmityksen ohjauksella on suuri merkitys. Kun lämpötilaa lasketaan tuntuvasti asunnon ollessa tyhjänä, sähkönkulutus voi pienentyä jopa 25 prosenttia.

Oppaamme luettuasi olet toivon mukaan paremmin valmistautunut arvioimaan eri lämmitysratkaisuja. Lisää tietoa eri kustannuksista saat eri ratkaisujen myyjiltä ja toimittajilta.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi