Miten lattialämmityksen ja sähkölämmittimien yhdistelmä toimii parhaiten.jpg

Sähkölämmittimien ja lattialämmityksen yhdistelmä tarjoaa mukavuutta, mutta ratkaisu voi osoittautua toivottua huonommaksi ja kalliimmaksi ilman lämmityksen ohjausta.

Lattialämmityksestä on tullut erittäin suosittu ratkaisu, eikä syyttä. Lämmin lattia saa koko tilan tuntumaan mukavan lämpimältä, jos lämmitysratkaisu on oikeaoppisesti asennettu. Joskus pelkkä lattian lämpö ei kuitenkaan tunnu riittävän. Toisinaan taas kustannukset voivat nousta turhan korkeiksi.A

Lisätietoja aiheesta: E-opas - Löydä paras lämmitysratkaisu

Vesikiertoinen

Jos päädyt lattialämmitykseen, sinun on syytä huomioida asunnon ominaisuudet ja investointitarpeet. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on kallis asentaa ja vaatii jonkin verran kunnossapitoa.

Jos asuntosi on uusi, on lähes varmaa, että talotoimittaja on asentanut siihen vesikiertoisen lämmityksen. Jos päätös on omalla vastuullasi, suosittelen unohtamaan tämän vaihtoehdon kokonaan - paitsi siinä tapauksessa, että alueella on mahdollisuus liittyä kaukolämpöön.

Silloin ratkaisu on todennäköisesti kohtuuhintaisempi.

Sähkö

Sähköinen lattialämmitys on hyvä vaihtoehto, ja lämmityskaapelit voidaan asentaa esimerkiksi vain pohjakerrokseen. Tämä takaa hyvän peruslämmön nykyaikaisissa ja hyvin eristetyissä asunnoissa. Ratkaisu ei välttämättä sovi vanhempiin taloihin, joita ei juurikaan ole peruskorjattu. Saat pian tietää miksi.

Muualle asuntoon voidaan asentaa sähkölämmittimet ensisijaisena lämmitysratkaisuna. Tämä johtuu siitä, että kaikissa huoneissa lattialämmitys ei joko ole tarpeen tai ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Laattalattia voi tuntua kylmältä, joten sellaisen alle lämmityskaapelit sopivat mainiosti. Pelkät sähkölämmittimet riittävät muissa tiloissa varmasti.

Makuuhuone

Tämä on totta erityisesti makuuhuoneissa. Niissä sopivan lämpötilan saavuttaminen on hankalaa, koska isot sängyt vievät niin suuren osuuden lattiapinta-alasta. Tiiviin sängyn alla hautuva lämpö ei myöskään ole hyvä juttu.

Sen lisäksi lattialämmityksen sääteleminen on hitaampaa kuin sähkölämmittimien.

Termostaatti on tuuletuksen ajaksi suljettava, jotta lämpö ei mene harakoille. Kylmänä vuodenaikana huone viilenee nopeasti, ja sen lämmittäminen uudelleen vie oman aikansa.

Lämpövuoto

Lattialämmityksellä on yksi tärkeä edellytys, kun halutaan varmistaa juuri toivotunlainen mukavuuslämpötila: hyvä eristys.

Vanhemmassa talossa, jota ei ole peruskorjattu, eristys on tavallisesti sen verran heikko, että lattiasta tuleva lämpö ei nousekaan tarkoituksenmukaisesti. Lattian lämpövuoto voi johtaa liialliseen lämmitykseen, jolloin lattialla on epämiellyttävä astella. Olet kenties itsekin kokenut, kuinka liian kuuma lattiapinta saa jalkapohjat kutisemaan!

Uudemmissa asunnoissa lattialämmitys toimii tehokkaammin. Asianmukainen eristys auttaa niissä vähentämään lämpöhäviötä. Joka tapauksessa lattialämmityksen energiatehokkuus on varmistettava lisäeristekerroksella, käytit sitten lämmityskaapeleita, -mattoa tai -kalvoa.

Lämmityksen ohjaus

Jos lämmitysratkaisuusi kuuluvat sekä sähkölämmittimet että lattialämmitys, saat niistä eniten irti yhdistämällä ne samaan vyöhykkeisiin perustuvaan lämmityksen ohjausjärjestelmään. Näin voit ohjelmoida niihin haluamasi lämpötilat haluaminasi aikoina.

Olohuoneessa ja keittiössä voidaan lämpötilaa laskea yön ajaksi parilla-kolmella asteella. Näin voidaan tehdä myös päiväsaikaan, kun asukkaat eivät ole kotona. Kun ensimmäinen perheenjäsen palaa iltapäivällä kotiin, keskusyksikkö on jo aktivoinut termostaatit ja mukavuuslämpötila on hyvissä ajoin saavutettu. Lämmitys voidaan ohjelmoida oman viikkoaikataulun mukaan.

Keskitetystä järjestelmästä luopuminen näkyy sähkölaskussa. Jos yrität säästää sähköä säätämällä sähkölämmittimien termostaattia pienemmälle, lattialämmitys kompensoi lämmittämällä entistä enemmän. Lattialämmityksen ja sähkölämmittimien yhdistelmä toimii hyvin, kun kumpaakin lämmönlähdettä ohjataan yhteisen ohjausjärjestelmän kautta. Muussa tapauksessa ne toimivat keskenään ristiriidassa, kuten edellä on kuvailtu.

Vaihda termostaatit

Nykyään ei ole harvinaista remontoida asuntoa vähän sieltä täältä ja missä järjestyksessä tahansa. Silloin saatat löytää itsesi tilanteesta, jossa talossa on sekä lattialämmitys että sähkölämmittimet, jotka eivät toimi yhdessä.

Tämä voidaan ratkaista yksinkertaisesti vaihtamalla olemassa olevan lattialämmityksen termostaatit niin, että ne toimivat uusien sähkölämmittimien ohjausjärjestelmän kanssa.

Näin saat lämmitysratkaisuista enemmän irti, varmistat mukavan lämpötilan itsellesi ja perheellesi ja voit kaiken lisäksi nähdä myönteisen vaikutuksen myös sähkölaskussasi. Lisätietoja löytyy täältä:

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi