Mitka-lammitysratkaisut-tulevat-halvimmiksi-ja-kalleimmiksi-elinkaarensa-aikana.jpg

Lämmitysratkaisusi valinnan on perustuttava muillekin asioille kuin sähkölaskulle. Ajattele hankinnan, käytön ja huollon kokonaiskustannuksia.

Lämmitysratkaisu on ollut valmiina lähes kaikissa asunnoissani ja taloissani. Ja minä tyydyin niihin tai jopa kiitin niistä. Kun tein nykyiseen talooni täysremontin, tuli aika harkita eri vaihtoehtoja.

Tässä joitain tutkimuksissani selvittämiäni asioita.

Parhaat lämmitysratkaisut

Lämpöpumppu

Tämä ratkaisu on ollut suosittu jo useita vuosia ja etenkin vanhojen talojen kunnostuksen yhteydessä. Sekä ilma-vesi- että ilma-ilmalämpöpuput antavat käyttämäänsä tehoa enemmän lämpöä. Ne houkuttelevat sähkönkulutusta ajattelevia. Lisäksi ne antavat hyvää lämpöä suurehkoille alueille. 

Miinuspuolena on perustamiskustannus. Lämpöpumppu voi olla raskas investointi kotitaloudelle, ja se vaatii ammattilaisten suorittamaa huoltoa. Jos ohitat huollon, saatat kokea pumpun tehon heikkenevän. Mutta se toimii hyvin, jos sitä pidetään kunnossa. Lämpöpumppu ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia, joten joudut rahoittamaan uuden pumpun joidenkin vuosien kuluttua.

Kalliimman hintaluokan ilma-ilmalämpöpumppujen laatu on noussut huomattavasti viime vuosina. Siten joudut maksamaan enemmän kunnollisesta laitteesta, joka toisaalta kestää käytössä pitempään.

Lämpöpumppu maksaa kaiken kaikkiaan niin paljon, että sähkölaskun aleneminen ei kuoleta investointi- ja huoltokustannuksia. 

Vesikiertoinen lämmitys

Tämä ratkaisu antaa miellyttävää lämpöä. Käyttäjät ovat erityisen tyytyväisiä vesikiertoisen lattialämmityksen antamaan mukavuuteen. Muihin lämmitysratkaisuihin verrattuna sen investointikustannukset ovat korkeat, eikä siihen ole mahdollista tehdä suurempia muutoksia rakenteiden asentamisen jälkeen. Käytännössä on aivan mahdollista siirtää vesiputkia tai laajentaa järjestelmää, mutta se ei ole ilmaista.

Etuna on joustavuus energialähteen suhteen. Vettä voidaan lämmittää pelleteillä tai lämpöpumpulla, ja järjestelmä toimii myös kaukolämmön vedellä. Maalämpö on erityisen tehokas energianlähde. 

Haittapuolena on käytön ja huollon edellyttämä ammattilaisten apu, mikä nostaa tämän lämmitysratkaisun elinkaarikustannuksia. 

Sähköinen lattialämmitys

Tämäkin ratkaisu antaa korkean mukavuustason, jos asunto on eristetty tarpeeksi hyvin. Jos eristys ei ole hyvä, saattaa lämmönhukka naapurille tai kellariin tulla suureksi – eikä sellainen alenna sähkölaskua.

Kustannukset vaihtelevat valitsemiesi lämpökaapeleiden myötä, mutta järjestelmä edellyttää aina investointeja. Lisäksi sinun on varauduttava mittaviin kuluihin varsinkin betoniin valettujen kaapeleiden osalta, jos järjestelmää on muutettava tai korjattava.

Betoniin valettujen kaapeleiden vaurioiden korjaus on ammattilaisten työtä, ja siksi kallista. Joissain tapauksissa vakuutus kattaa nämä kulut.

Sähköinen lattialämmitys on lämmitettävän alueen laajuudesta johtuen hiukan hidas. Tästä syystä tämä lämmitysratkaisu ei ole tehokkaimmasta päästä. Mitä syvemmällä lattiassa kaapelit sijaitsevat, sitä suuremmaksi kasvavat sekä lämmönhukka että energian tarve. Kylmät pinnat, kuten esimerkiksi laatoitus, vaatii puulattiaa enemmän energiaa.

Jos haluat muuttaa lämpötilanohjauksen vyöhykkeitä, saatat saada lisäkuluja. Ajattele vaikka että pystytät uuden seinän, joka kulkee lattiassa olevan lämpökaapelin yli. Se ei vahingoita kaapeleita, mutta syntyneet kaksi huonetta saavat saman lämpötilan, jos vyöhykejakoa ei muuteta. Silloin on kutsuttava sähköasentaja paikalle.

Lue myös teemasivumme.

Ohjattavat paneeliradiaattorit

Paneelilämmittimet edellyttävät yllä kuvattuihin vaihtoehtoihin verrattuna alhaisempia investointeja.  Modernien lämmittimien käyttökustannukset ovat alhaiset. Lämmityksen tarve on vähäistä ja sähkönkulutus alhainen varsinkin uusissa, hyvin eristetyissä ja tiiviissä asunnoissa.

Lämpötilanohjaus antaa sinulle hyvän mahdollisuuden valvoa energiankulutusta. Normaalisti eristetyissä asunnoissa paneelilämmittimet olisivat «nopeita». Tällä tarkoitetaan sitä, että niiden avulla lämpötilan säätö on nopeaa, mikä osaltaan vähentää sähkönkulutusta.  Toisin sanottuna sillä on suora vaikutus sähkölaskuun.

Olet nyt lukenut joukon väittämiä eri lämmitysratkaisuista. Voit hyvinkin tehdä omia tutkimuksiasi. Tärkeintä on, ettet hanki laitteistoja kritiikittömästi vaan arvioit, mikä vaihtoehto antaa eniten ja parasta lämpöä suhteessa investointiin.Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 27.09.2017, mutta sitä on päivitetty ja tarkistettu.