Virheellinen lämmitysratkaisu nykyaikaisessa, tasapainotetulla ilmanvaihdolla varustetussa asunnossa voi johtaa sietämättömiin lämpötiloihin.jpgNykyaikaiset asunnot ovat niin hyvin eristettyjä, että ne tarvitsevat tasapainotetun ilmanvaihdon. Lämmitysratkaisun valinta on tehtävä huolellisesti.

Nykyaikaisten eristysvaatimusten mukaisesti asunnot suunnitellaan tiiviiksi. Sama koskee vanhemman asunnon remonttia, jos työt tehdään säännösten ja vaatimusten mukaisesti. Silloin tasapainotettu ilmanvaihtojärjestelmä tulee tarpeeseen, jotta ilma saadaan liikkumaan rakennuksen läpi.

Tällaiset laitteet on tavallisesti varustettu lämmön talteenotolla, jolloin miellyttävän lämpötilan saavuttamiseen ei tarvita paljonkaan lisälämpöä.

Seuraava haaste on saada haluttu lämpötila eri huoneisiin haluttuina aikoina.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Vähemmän watteja

Tasapainotettu ilmanvaihtojärjestelmä on yleensä varustettu lämmityselementillä ja lämmön talteenotolla eli lämmönvaihtimella. Näiden avulla lämmitetään sisään tuleva ulkoilma, osaksi ulos puhallettavan lämpimän sisäilman avulla. Lämpimän ilman kierrättäminen yhdistettynä hyvään eristykseen vähentää lämmitystarvetta.

Konkreettisella tasolla tämä tarkoittaa, että sähkölämmittimien ei tarvitse olla yhtä tehokkaita kuin vanhemmissa taloissa. Seinät ovat nykyään paksumpia, eikä ikkunoista tule enää vetoa. Silloin lämmittimien teho voi olla pienempi.

Kun aiemmin tarvittiin 1000 wattia, nykyään riittää 500 W. Lämmittimet voivat hyvin olla hieman suurempia ja tehokkaampiakin, kunhan ne on varustettu hyvillä termostaateilla, joiden avulla lämpötilaa voidaan säätää.

Lämmityksen ohjaus

Lämmityksen ohjaus perustuu asunnon jakamiseen lämmitysvyöhykkeisiin, joita hallitaan ohjelmoitavan keskusyksikön kautta. Ohjaukseen voidaan käyttää myös älypuhelinta. Järjestelmään syötetään haluttu lämpötila kullekin alueelle, kuten makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja keittiöön. Sen lisäksi määritetään tunnit, jolloin järjestelmän halutaan laskevan lämpötilaa, koska asukkaat ovat töissä, koulussa tai muuten poissa kotoa.

Vyöhykkeiden lukumäärää ja laajuutta voidaan muokata tarpeen mukaan.

Väittäisin, että muihin lämmitysratkaisuihin verrattuna sähkölämmittimet soveltuvat lämmönohjaukseen parhaiten. Se johtuu siitä, että ne reagoivat nopeasti tällaiseen automaattiseen lämpötilan säätelyyn.

Lämmön talteenotto

Katsotaanpa, mitä kompastuskiviä tällaisessa ratkaisussa voi olla:

Ilmanvaihto lämmön talteenotolla voi olla sellaisenaan riittävä ja taloudellisesti järkevä ratkaisu. Lämpötilan tarkka säätely on kuitenkin hankalaa. Keskitetyssä järjestelmässä sama ilma kiertää kaikissa huoneissa, jolloin lämpötilakin on sama kaikkialla asunnossa. Jotkut voivat silloin kokea makuuhuoneen lämpötilan turhan tukalaksi.

Toisaalta taas muun asunnon lämpötila saattaa määräytyä makuuhuoneen lämpötilan mukaan, jolloin muualla tarvitaan lisälämmitystä. Silloin parhaan ratkaisun voivat muodostaa sähkölämmittimet yhdistettynä vyöhykeohjaukseen.

Vesikiertoinen lämmitys

Jos suunnittelet tasapainotetun ilmanvaihdon lisäksi vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, tuloksena voi olla liiankin tehokas lämmitys. Lämmin vesi kiertää lämmitysputkissa jatkuvasti, ja tämä yksinään voi ”hankalina” päivinä aiheuttaa liian korkeita lämpötiloja, kun ulkoilman lämpötila vaihtelee päivän mittaan.

Lisäksi ratkaisu on hidas: veden lämpiäminen ja jäähtyminen kestää aikansa, ja lämmönohjausjärjestelmä joutuu töihin yrittäessään säätää lämpötilaa nopeasti halutulle tasolle.

Tämä lämmitysratkaisu on myös niin tehokas, että se voi kerta kaikkiaan olla liikaa nykyaikaiselle asunnolle.

Puuhella

Takka tai puuhella on tunnelmallinen elementti niin keittiössä kuin olohuoneessa. Jos peruslämmön lisäksi sytytät vielä tulet takkaan tai hellaan, voit melkeinpä varautua nukkumaan terassilla. Toisin sanoen: lämpöä riittää pitkälle yöhön.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että tasapainotetun, lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihdon etuja ei voi vähätellä, ja parhaiten se toimii tehokkaan, joustavan ja helposti ohjattavan lisälämmitysratkaisun kanssa. Silloin sähkölämmittimiin perustuva lämmityksen ohjausjärjestelmä on hyvä ratkaisu.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi