Huonot lämmitysratkaisut johtavat liialliseen sähkönkulutukseen.jpg

Väärä lämmitysratkaisu voi johtaa todellisen lämmitystarpeen kannalta suhteettoman suureen sähkölaskuun.

Jos lämmittäminen maksaa liikaa, tämä voi johtua monesta eri syystä:

  • Puuttuva lämmityksen ohjaus
  • Useita lämmitysratkaisuja, jotka ovat ristiriidassa keskenään
  • Virheellisesti määritetty lämmityksen ohjaus
  • Ikkunan avaaminen laukaisee termostaatit
  • Huonot termostaatit
  • Väärän kokoiset lämmönlähteet

Toisin sanoen sudenkuoppia on monia.

Seuraavassa on ohjeita parhaan ratkaisun valintaan:

Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Suunnittelu

Virheet ovat seurausta huonosta tai puutteellisesta suunnittelusta.

Ajan myötä olet joko itse tai asunnon aiemmat omistajat ovat ehkä asentaneet erilaisia lämmitysratkaisuja kiinnittämättä erityistä huomiota olemassa oleviin ratkaisuihin. Tai kenties lämmityssuunnitelmat ovat jääneet puutteellisiksi remontin tai uudisrakentamisen yhteydessä.

Ratkaisuja on paljon, ja eri valmistajat tapaavat ylistää juuri omien tuotteidensa paremmuutta.

Lisämukavuutta

Tavallinen esimerkki on ilma-ilmalämpöpumppu. Laite kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin mitä se tuottaa, ja siksi se on saanut erittäin energiatehokkaan maineen. Tämä on aivan totta - kunnes lankeat kiusaukseen käyttää sitä ilmastointilaitteena kuumimpina päivinä. Silloin vuosikulutus on jotain aivan muuta.

On myös helppo tottua korkeampaan sisälämpötilaan, koska ”lämpö on nyt halpaa”. Pari astetta entistä lämpimämpi koti näkyy pian muutaman lisäeuron muodossa sähkölaskulla.

Oikea laatu ja teho

Vääränkokoinen lämmitysratkaisu voi myös aiheuttaa ongelmia. Jos sähkölämmittimiä on liian vähän ja ne ovat liian pieniä suhteessa huonekokoon, ne joutuvat toimimaan täydellä teholla lähes jatkuvasti.

Myöskään huonolaatuisella termostaatilla varustettu lämmitin ei ole taloudellinen valinta. Vanhat mekaaniset versiot ovat epätarkkoja, minkä takia lämpötilasäätimen kanssa on taiteiltava aivan liian usein. Kun alkaa tuntua kylmältä, kierrät säädintä kovemmalle. Ja kun lämpötilaa olisi taas laskettava, termostaatti reagoi turhan hitaasti.

Laadukas elektroninen termostaatti mittaa lämpötilaa lähes jatkuvasti ja on siksi tarkempi.

Tiesitkö, että sähkölämmittimet kuluttavat virtaa myös silloin, kun ne eivät tuota lämpöä? Huonolla termostaatilla varustettu sähkölämmitin voi kuluttaa jopa 10 wattia standby-tilassa, kun taas laadukkaammille laitteille riittää 0,5 W.

Lue lisää: Miksi joudut säätämään lämmittimen termostaattia niin usein?

Lämmityksen ohjaus

Lämmityksen ohjaus eri huoneissa on näppärä tapa saada paras hyöty irti käytetystä energiasta. Asukkaat ovat usein töissä tai koulussa määrättyinä aikoina, jolloin kodin lämpötilaa voidaan laskea parilla asteella.

Jos lämmitysvyöhykkeiden suunnittelussa on puutteita, ne voivat kuitenkin joutua keskenään ristiriitaan. Jos esimerkiksi purat keittiön ja olohuoneen välisen väliseinän avoimen keittiöratkaisun tieltä, kaksi aiemmin erillistä vyöhykettä on yhdistettävä. Muussa tapauksessa riskinä on, että toinen vyöhyke pumppaa lämpöä molempien puolesta, jos toisen lämpötilaa lasketaan.

Vesikiertoinen lämmitys

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä voi olla liiankin tehokas rakennuksissa, jotka täyttävät nykyaikaiset vaatimukset eristyksen ja lämpöhukan suhteen. Onko sinun avattava ikkuna keskellä talvea saadaksesi sisälämpötilan laskemaan mukavalle tasolle? Siinä tapauksessa asuntosi lämmitysratkaisu on huono. Se tuottaa paljon enemmän lämpöä kuin todellisuudessa tarvitset, mikä taas maksaa enemmän rahaa.

Kuuma voi tulla myös, vaikka vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä olisi mitoitettu talosi mukaan. Tämä johtuu kyseisen lämmitysjärjestelmän hitaudesta. Vesi tarvitsee aikaa lämpiämiseen ja kiertoon, ja lämpiäminen jatkuu jonkin aikaa senkin jälkeen, kun termostaattia on käännetty pienemmälle. Erityisesti leudoimpina päivinä sisälämpötila voi tuntua toivottua korkeammalta.

Eräs vesilämmön ominaisuus on myös, että osa lämmöstä menee jakelussa hukkaan. Tästäkin energiasta on maksettava, vaikka sitä ei voidakaan hyödyntää lämmitykseen. Nämä kustannukset vältetään sähkölämmittimillä tapahtuvassa suorassa sähkölämmityksessä.

Kannattaa ottaa huomioon myös rakennuksen huolto-, kunnossapito- ja kunnostustöiden aiheuttamat kulut. Vesi- ja ilmaratkaisut on tarkistettava säännöllisesti ammattilaisten toimesta. Vesikiertoinen lattialämmitys voi vaatia laajamittaisia purkutöitä, jos huonejärjestystä muutetaan ja on tarpeen määrittää uudet lämmitysvyöhykkeet.

Selvitä tarve

Vielä viimeinen neuvo: Ajattele kokonaisuutta.

Mitä juuri sinun kodissasi tarvitaan? Mihin asuntosi ominaisuuksiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota?
Vesikiertoinen lämmitys voi toimia hyvin yhdessä asunnossa, mutta olla täysin sopimaton naapuritalossa, joka on rakennettu erilaisten standardien mukaisesti. Sama koskee ilma-ilmalämpöpumppua, jossa huoneratkaisun avoimuudella on merkitystä.

Tästä voidaan päätellä, että kustannustehokkain lämmitysratkaisu on yhdistää sähkölämmittimet lämmityksen ohjaukseen.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi