Raitista ilmaa makuuhuoneeseen.jpg

Jos makuuhuoneen ikkuna on kadun puolella, voi helposti joutua valitsemaan liian korkean lämpötilan ja häiritsevän katumelun välillä.

Olen itse joutunut tämän ongelman eteen liiankin usein. Varsinkin kesällä ja alkusyksystä voi makuuhuoneessa olla tukalan kuuma. Jos avaan ikkunan, sisään tulee usein tunkkaisen kaupunki-ilman lisäksi puheensorinaa ja liikenteen melua.

Ääniin kuitenkin ajan myötä tottuu, joten ikkuna saa jäädä raolleen. Ihoon liimautuvat vuodevaatteet kun eivät nekään edistä hyvää yöunta. Ei varsinkaan, jos vielä hyttyset inisevät korvassa.

Tarkista kotisi ilmanvaihdon tila tämän tarkistuslistan avulla.

Hyvä ilmanvaihto

Näissä olosuhteissa nukkuminen ei tietenkään ole ihanteellista. Seuraavassa on ohjeita paremman yöunen saavuttamiseksi. Voit asentaa makuuhuoneeseen huonekohtaisen, lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtokoneen. Tämä on ulkoseinään asennettava laite, joka on kuin suurehko ilmaventtiili. Kone imee sisään ulkoilmaa, kierrättää sen huoneessa ja pumppaa sen jälleen ulos.

Ilma kulkee ulos mennessään lämmönvaihtimen läpi, joka lämmittää sisään tulevaa ulkoilmaa. Tämä on mukava ja taloudellinen vaihtoehto ilmastoinnin järjestämiseen suurimman osan vuodesta.

Kun kuumimpina kesäöinä yrität saada unen päästä kiinni, voit poistaa lämmöntalteenoton käytöstä. Kun käytössä on vain tuloilmatoiminto, makuuhuoneeseen virtaa raitista ilmaa. Näin makuuhuone saadaan tuuletettua kunnolla ennen nukkumaanmenoa.

Melu, pöly ja siitepöly

Tämän tyyppiset ilmanvaihtokoneet menevät ajoittain päälle ja pois päältä, mikä saattaa tuntua häiritsevältä unta odotellessa. Paremmat mallit varustetaan tällaisia tilanteita varten ajastintoiminnolla. Kun ajastin kytketään päälle, koneen kierrosnopeutta hidastetaan sen verran, että ilmastoinnin toiminta ei häiritse nukahtamista.

Kahden tunnin kuluttua, kun olet jo nukahtanut, kierrosnopeus kasvaa jälleen, jolloin järjestelmä pystyy siirtämään riittävästi ilmaa ulkoa sisään. Näin makuuhuoneessa voidaan ylläpitää mukavaa lämpötilaa läpi yön.

Allergioista

Suuret määrät suoraan makuuhuoneeseen tulevaa katuilmaa voivat aiheuttaa ongelmia allergioista kärsiville perheenjäsenille Laadukkaimmat huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet on varustettu suodattimilla, jotka eivät päästä huoneeseen pölyä tai siitepölyä.

Oma kokemukseni tällaisesta ratkaisusta on, että raitis ilma ja sopiva lämpötila makuuhuoneessa ovat kaksin verroin mukavammalta, kun on aiemmin joutunut nukkumaan ikkuna auki.

Kuinka hyvä on asuntosi ilmanlaatu?