Sähkölämmitin lämpöpumppu lattialämmityskaapeli.jpg

Sähkölämmittimiä on helppo ohjata, kun taas lämpöpumppu levittää lämpöä tasaisesti. Lattialämmityskaapelit tarjoavat asumismukavuutta, mutta pitäisikö lattialämmityksen olla vesikiertoinen vai sähköllä toimiva? Seuraavassa annamme joitain käytännön ohjeita oikean lämmitysratkaisun valintaan.

Uudisrakennuksen tai laajamittaisen remontin yhteydessä voidaan lämmitysjärjestelmä rakentaa tai uusia alusta alkaen. Kannattaa käyttää tilaisuutta hyväksi ja tehdä hiukan taustatutkimusta ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Päätöksenteossa on syytä ottaa huomioon esimerkiksi ratkaisun taloudellisuus, järjestelmän joustavuus tulevaisuudessa mahdollisesti tehtäviä muutoksia silmällä pitäen, hankintakustannukset sekä järjestelmän käyttö- ja ylläpitokustannukset.

Lataa tarkistuslistamme: Löydä paras lämmitysratkaisu juuri sinun kotiisi

Sähkölämmitin

Sähkölämmitysjärjestelmiä kehitetään jatkuvasti tehokkaammiksi. Yleinen käsitys on, että sähkölämmittimet ovat energiasyöppöjä, joita tulisi vältellä viimeiseen asti. Totuus on kuitenkin toinen. Hyvä eristys ja vähäinen lämpövuoto vähentävät lämmitystarvetta. Nykyaikaisissa rakennuksissa on usein myös tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla, mikä vähentää lämmitystarvetta entisestään.

Silloin on yksinkertaisinta panostaa laadukkaisiin sähkölämmittimiin, jotka sijoitetaan kunkin ikkunan alle. Lämmittimissä olevat anturit kytkevät ne pois päältä, kun ikkuna avataan.

Tuloksena on hyvä lämmön jakautuminen, alhaiset käyttökustannukset ja alhaiset hankintakustannukset. Toisin sanoen: Sähkölämmittimet ovat edullinen hankinta.

Niihin voidaan myös yhdistää lämmönohjaus, jolloin lämmitystä voidaan pienentää muissa kuin makuuhuoneissa yöaikaan tai määrätyissä huoneissa päivisin, kun perheenjäsenet ovat töissä tai koulussa. Näin voidaan saavuttaa todellisia säästöjä energiakustannuksissa.

Lämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu levittää lämmön hyvin sisätiloihin. Tämä lämmitysratkaisu sopii hyvin vanhempiin rakennuksiin, joiden eristys ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta se vaatii myös suhteellisen avoimen huonejaon. Lämpö ei siirry kovin hyvin huoneesta toiseen seinän tai suljetun oven läpi. Silloin voi olla tarpeen sijoittaa useampaan lämpöpumppuun tai sähkölämmittimiin sellaisissa huoneissa, joihin lämpöpumpun tuottama lämpö ei ulotu.

Käytännössä lämpöpumpulla korvataan usein takan tai puuhellan tuottama lämpö. Se säästää energiakustannuksissa, mutta ei juurikaan enempää kuin mitä halkojen ostoon kuluisi vuositasolla.

Lämpöpumppu parantaa asumismukavuutta, mutta on syytä olla varuillaan liiallisen mukavuuden suhteen. Ulkomaillakin huomiota herättäneessä tanskalaisessa tutkimuksessa osoitettiin, että energiankulutuksella on taipumusta nousta, kun mukavuuslämpötila säädetään korkeammaksi. Lämmitysratkaisun tarjoamat säästöt voivat näin pian hävitä, etenkin silloin, jos lämpöpumppua käytetään ilmastointilaitteena lämmityskauden ulkopuolella.

Lattialämmityskaapelit

Lattialämmitys on miellyttävä vaihtoehto, sillä sen antama lämpö tuntuu konkreettisesti jalkojen alla. Se on myös energiataloudellisesti edullinen ratkaisu, koska se mahdollistaa huonelämpötilan laskemisen muutamalla asteella. Useimmat valitsevat lattialämmityksen nimenomaan kylpytiloihin, josta lämmityskaapelit ovat pikkuhiljaa levinneet myös muihin huoneisiin. Lattialämmitys oli aiemmin kalliinpuoleinen ratkaisu, mutta yksinkertaisemmat ja edullisemmat järjestelmät ovat alentaneet hankintakustannuksia ja vähentäneet tai kokonaan poistaneet tarpeen palkata juuri tällaisiin asennuksiin erikoistunut sähköasentaja.

Haittapuolena on tehoton lämmönohjaus. Kun lämpö tulee lattian alta, lämpötilan nostaminen tai laskeminen tapahtuu hitaasti.  Näin on erityisesti silloin, kun kaapelit ovat syvällä betonin sisällä verrattuna pinnoitteeseen asennettuihin kaapeleihin. Myös laattalattian alle asennetun lattialämmityksen säätäminen sujuu hitaammin puulattiaan verrattuna.

Sähköisen lattialämmityksen ja sähkölämmittimien yhdistelmä on parempi ratkaisu. Silloin lattialämmitys muodostaa tilan peruslämmön, ja lämmitystä voidaan säätää käyttötarpeen mukaan tarkemmin sähkölämmittimillä. Tällaisessa ratkaisussa termostaatti varmistaa, että lämmitysratkaisut toimivat tehokkaasti yhteistyössä kunkin vyöhykkeen sisällä. Toisin sanoen: lämmitysvyöhykkeet kannattaa suunnitella huolellisesti. Tämä tarkoittaa, että ei esimerkiksi kannata asentaa olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja keittiöön yhdellä ja samalla termostaatilla säädettäviä lattialämmityskaapeleita.

Vesikiertoinen lämmitys

Tämä on nykyään suosittu lämmitysratkaisu. Sähköisen lattialämmityksen tapaan vesikiertoinen lämmitys tarjoaa mukavuutta. Samanaikaisesti energiakustannukset voivat olla miellyttävän alhaiset. Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän haittapuolena ovat korkeat hankintakustannukset, eikä lämmönohjauskaan ole tässä järjestelmässä kaikkein yksinkertaisinta. Tämä johtuu järjestelmän hitaudesta. Oikean huonelämpötilan saamiseksi vesi on lämmitettävä, mikä vie oman aikansa. Vastaavasti lämpötilan laskeminen vie sekin aikaa. Loppujen lopuksi aikaa menee niin kauan, että lämmitystä ei kannata yrittää enää edes säädellä perheen aikataulujen mukaan.

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ei pysty käsittelemään kylmien aamujen ja korkeiden päivälämpötilojen yhdistelmää kovinkaan jouhevasti. Useimmat meistä ovat kokeneet päiviä, jolloin aamulla on raaputettava kuuraa pois auton ikkunoista, mutta keskipäivällä aurinko voi kuitenkin nostaa lämpötilan aina 10-15 asteen tietämille. Silloin voit huomata, että vesikiertoinen lämmitys laskee lämpötilaa keskipäivän kuumimpien hetkien mukaisesti, jolloin asunto on illalla kotiin tullessasi pikkuisen liian kylmä. Tällaiset päivät eivät meidän ilmanaloillamme ole harvinaisia.

Nykyaikaiset rakennusstandardit asettavat nekin haasteensa vesikiertoiselle lämmitykselle. Hyvä eristys ja vähäinen lämpöhäviö voivat tehdä tällaisesta ratkaisusta turhankin tehokkaan. Vaadittava investointi ei kerta kaikkiaan vastaa lämmitystarvetta.

Puulämmitys

Jos päätät panostaa puukattilaan pääasiallisena lämmönlähteenä uudessa tai peruskorjatussa asunnossa, voit huomata, että rakennuksen tiiviys tekee tästä lämmitysratkaisusta epämiellyttävän kuuman. Siksi kannattaa valita mahdollisimman pienitehoinen puulämmityskattila. Joissain rakennuksissa ongelmia voi syntyä siitä, että talo on rakennettu niin tiiviiksi, että ilmaa ei kerta kaikkiaan ole riittävästi puun kunnolliseen palamiseen.

Johtopäätöksenä voi olla, että puun polttaminen sopii ensisijaisesti tunnelman luomiseen. Silloin voi sähkötakkakin olla varteenotettava vaihtoehto, ainakin mitä tulee koristeelliseen vaikutukseen.

Juuri sinun kotiisi sopivimman lämmitysratkaisun valintaan vaikuttavat monet tekijät. Tämä tarkistuslista voi auttaa sopivan ratkaisun löytämisessä:

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi