Sähkölämmittimet eivät aina ole paras lämmitysratkaisu.jpg

Sähkölämmitin on ehdottomasti helpoin lämmitysratkaisu. Asennat vain lämmittimen paikalleen ja kytket virran, niin kaikki on valmista. Joskus sähkölämmitin ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto. Pahimmassa tapauksessa se voi olla hyödytön.

Sähkölämmittimillä tapahtuva lämmitys on tehokasta. Haittapuolena on, että olet sitoutunut yhteen energianlähteeseen ja siksi muutokset sähkön hinnassa vaikuttavat kustannuksiin. Senttejä voi ehkä säästää vaihtamalla sähköntoimittajaa, mutta erot eri sähköyhtiöiden hinnoissa eivät loppujen lopuksi ole kovin suuria.

Jos haluat olla riippumattomampi tällaisista kustannusvaihteluista, voit satsata vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, jossa veden lämmitykseen voidaan käyttää eri energianlähteitä:

  • Kaukolämpö
  • Pelletti
  • Puulämmitys (takka)
  • Maalämpö
  • Kattila/vastus (sähkö)
  • Ilma-vesilämpöpumppu (sähkö)

Tällaisen järjestelmän puitteissa on mahdollista vaihdella eri energianlähteiden välillä, jolloin voi olla käytännöllistä valita jokin muu kuin sähkö silloin, kun hinnat ovat erityisen korkeita. Tosiasiassa nämä vaativat kuitenkin melkoisia perustusinvestointeja, ja käytännössä joudut rajoittamaan vaihtoehtosi yhteen tai kahteen vaihtoehtoiseen energianlähteeseen.

Lue lisää lämmitysratkaisuista oppaastamme.

Kokonaiskustannukset

Jos kaukolämmön valitseminen on mahdollista, sen käyttämättä jättäminen ei olisi fiksua. Käyttökustannusten perusteella laaditut laskelmat voivat osoittaa, että sen käyttö on kannattavampaa kuin sähkölämmittimien.

Jos kuitenkin otat huomioon useampaan energialähteeseen perustuvaan vesikiertoiseen järjestelmään liittyvät kokonaiskustannukset, jotka syntyvät hankinnoista, asennuksesta, käytöstä ja kunnossapidosta, lopputulos on kalliimpi kuin sähkölämmittimien kohdalla.

Remontointi

Kun ostat ”käytetyn” talon, jonka vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on suhteellisen uusi, voit ajatella lämmitysratkaisun sisältyvän kauppahintaan. Silloin vedät teoriassa kotiinpäin kokonaiskustannuksissa, mutta pienikin muutos voi tehdä nämä säästöt tyhjiksi.

Lisärakentaminen tai uusi huonejako uusilla lämmitysvyöhykkeillä tuovat mukaan kustannuksia lämmitysratkaisun uudelleenjärjestelyn tai laajentamisen muodossa.

Vertailun vuoksi ylimääräisen sähkölämmittimen asentaminen sujuu ilman ammattilaisen apua, ja uusi vyöhyke voidaan ohjelmoida lämmityksenohjausjärjestelmään.

Lue lisää: Toimiiko lämmityksen ohjaus käytännössä?

Paikallisvaikutus

Myös lämmitysratkaisujen tehokkuus on hyvä huomioida. Kun lämmitetty vesi kuljetetaan asunnon pattereihin tai lattialämmitysputkiin lämpöhukka on väistämätön ilmiö. Lämmitykseen kuluu enemmän energiaa kuin mitä se tuottaa.

Lämmityksen olisi parempi tapahtua paikallisesti. Veden siirtäminen sen lämmittämisen jälkeen heikentää lämmitystehoa. Sähkölämmittimiin kulutettu energia puolestaan saadaan lämpönä ulos lähes täysin ilman lämpöhukkaa. Vesikiertoisessa lämmityksessä energiaa kuluu hukkaan, kun lämmitettyä vettä käytetään lämmönlähteenä ehkä kaukanakin paikasta, jossa se lämmitettiin.

Mökkielämää

Argumentteja sähkölämmittimien ja vesikiertoisten ratkaisujen puolesta ja vastaan ei ole vaikea löytää. Mitä siis tarkoitimme, kun sanoimme, että sähkölämmittimet voivat joissain tilanteissa olla kerta kaikkiaan hyödyttömiä?

Tämä on totta silloin, kun puhutaan rakennuksista, joita ei ole liitetty sähköverkkoon. Tällaisia ovat esimerkiksi alkeelliset mökit, jotka on varustettu vain puuhelloilla ja kenties pienillä aurinkopaneeleilla. Sähköön perustuva lämmönlähde ei luonnollisesti tule näissä olosuhteissa kyseeseen.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi