Tarvitsenko vesikiertoisen lämmityksen lisäksi sähkölämmittimiä.jpgVesikiertoinen lämmitys on periaatteessa tehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu, kun se on kerran asennettu. Jos kuitenkin tietyissä huoneissa halutun lämpötilan saavuttamisessa on ongelmia, niiden selvittäminen on hankalampi juttu. Silloin sähkölämmitys on hyvä ratkaisu.

Sama tilanne voi olla edessä riippumatta siitä, muutatko valmiiksi asennetulla lämmitysratkaisulla varustettuun asuntoon vai asennatko vesikiertoisen lämmitysratkaisun itse.

Ysittäisten huoneiden lämpötilaa ei saada pysymään perheenjäsenten toiveiden mukaisella tasolla. Makuuhuoneessa voi tuntua liian lämpimältä, kun taas olohuone on turhan viileä.

Monesti ilmiselvältä tuntuva ratkaisu on muokata lämmityskaapeleita, mutta se on suuri urakka. Vesiputkien vetäminen uuteen patteriin tai lattialämmityksen asentaminen vaatii aikaa, rahaa ja vaivaa.

Yksinkertaisempi ratkaisu on sijoittaa yksi tai useampi sähkölämmitin huoneisiin, joissa tarvitaan lisälämpöä. Lämpimässä makuuhuoneessa voidaan pysäyttää vedenkierto sekä kääntää patteri pois päältä ja korvata nämä ikkunan alapuolelle sijoitettavalla sähkölämmittimellä.

Lisäohjeita oikean lämmitysratkaisun löytämiseen on tässä oppaassa.

Liian viileää

Tarkastellaanpa erilaisia mahdollisia tilanteita.

Jos muutat uuteen asuntoon, joka on liitetty kaukolämpöön mutta jossa patterit eivät tuota riittävästi lämpöä, voit täydentää lämmitystä sähkölämmittimillä. Asennus on yksinkertainen homma. Pahimmassa tapauksessa joudut vain palkkaamaan sähköasentajan muutamaksi tunniksi.

Jos muutat asuntoon, jonka lämmitysratkaisun edellinen omistaja on suunnitellut huonosti, sähkölämmitys voi olla sopiva ratkaisu myös silloin. Voi myös olla, että olet itse ollut suunnittelun suhteen hieman epäonninen: lämmityskaapelit eivät tuota riittävästi lämpöä joko siksi, että ratkaisu on alimitoitettu tai koska kyseessä on vanha talo, jonka huonosti eristetty lattia vuotaa lämpöä alaspäin.

Vyöhykeohjaus

Virheellisesti määritetyt lämmitysvyöhykkeet ovat toinen ongelma. Hyvästäkin lämmitysratkaisusta tulee tehokas ja energiataloudellinen vasta sitten, kun sitä voidaan ohjata. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että olohuoneessa ja muissa oleskeluhuoneissa lämpötila on eri kuin makuuhuoneissa, joissa hieman alhaisempi lämpötila on parempi.

Yöaikaan ja päivisin, kun asukkaat eivät ole kotona, lämpötilaa voidaan jonkin verran laskea. Silloin rahaa ja energiaa ei kulu turhaan lämmittämiseen alueilla, jotka eivät kulloinkin ole käytössä.

Jos tällaiset vyöhykkeet on suunniteltu väärin, olohuoneessa voi tuntua turhan viileältä ja makuuhuoneessa voi vastaavasti olla liian kuuma. Ja erityisen ongelmallista on, jos vyöhykejakoa ei ole ollenkaan: jos termostaatti säädetään pitämään lämpötila sopivan mukavana olohuoneessa, makuuhuoneen lämpötila saattaa nousta liian korkeaksi. Kun makuuhuoneen lämpötila vuorostaan laskee mukavalle tasolle, olohuoneessa tulee kylmä.

Lue lisää: Toimiiko lämmityksen ohjaus käytännössä?

Hidasta lämpöä

Lämpötilaa voidaan aina laskea ennen nukkumaanmenoa, mutta se vie aikaa. Tämä johtuu siitä, että vesikiertoinen lämmitys on niin kutsuttu hidas lämmitysratkaisu, jossa veden jäähtymiseen kuluu aikaa.

Silloin on helpompaa antaa makuuhuoneen ”päättää” ja lisätä lämmitystä olohuoneessa sähkölämmittimillä.

Kokonaislämmityskustannukset eivät tämän menetelmän myötä nouse, ja saat lämpötilan juuri niin miellyttäväksi kuin haluat.

Varsinainen lämmönohjaus

Tässä idea, joka voi tarjota sinulle lisämukavuutta: sähkölämmittimissä on kyse ammattikielellä sanottuna suorasta sähkölämmityksestä, joka on nopea lämmitysratkaisu. Lämmönohjaus on silloin reaaliaikaisempaa ja toimii siten, että kussakin sähkölämmittimessä olevat termostaatit säätelevät lämpötilaa yhteistyössä. Voit ohjelmoida asuntoon useampia vyöhykkeitä keskusohjausyksikön kautta. Voit laajentaa, pienentää tai lisätä uusia vyöhykkeitä toiveidesi mukaisesti.

Jos annat vesikiertoisen lämmitysratkaisun huolehtia tarvittavasta peruslämmöstä, voit käyttää sähkölämmittimiä mukavuuslämmön hienosäätämiseen.

Kokonaisuutena tässä on kyse nopeasta ja tehokkaasta lisälämmöstä silloin, kun vesikiertoinen lämmitys ei riitä. Lattioiden ja seinien rikkomiseen ei pitäisi olla tarvetta. Nykyaikaiset ja laadukkaat sähkölämmittimet ovat riittävä ratkaisu ongelmaan.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi