Tasapainotettu ilmanvaihto takaa raittiin sisäilman kotiasi viilentämättä.jpgKaikki tietävät, miltä tuntuu avata ikkuna sepposen selälleen kylmänä vuodenaikana: ilma tuntuu erityisen raikkaalta ja virkistävältä, mutta huoneessa tulee pian viileät oltavat.

Monet yhdistävät raittiin ilman kylmään ilmaan. Kylminä talvikuukausina niin olohuoneessa kuin makuuhuoneessakin ikkunoiden tai ovien avaaminen siivouksen jälkeen tuntuu luonnolliselta - ja niitä voidaan pitää auki pitkäänkin. Toisten mielestä taas kyseessä on välttämätön paha. Onhan huoneet tuuletettava, ja ikkunan avaaminen tuntuu olevan siihen ainoa ratkaisu.

Oikopolku ratkaisuun: Lataa tästä opas kotisi sisäilman laadun tarkistamiseen.

Vähän pitää palella

Perinteisen tuuletuksen haittapuolena on, että huoneen lämmittäminen uudelleen mukavaan lämpötilaan vie aikaa. Jos talo on vanhempaa mallia ja heikosti eristetty, sähkölämmittimillä on erityisen suuri urakka asunnon lämmittämisessä jo muutenkin. Sisään päästetty kylmä ilma teettää niillä vain lisätyötä.

Samalla sinä joudut palelemaan, mutta se ei ole ainoa ikävä seuraus.

Unohditko termostaatin?

Kun lämpötila laskee, sen nostaminen normaalille tasolle kuluttaa energiaa. Energiankulutus taas tarkoittaa lisääntynyttä sähkönkulutusta ja sitä myötä suurempia sähkölaskuja. Myös kylmien ikkunapintojen viilentämä ilma paisuttaa sähkölaskua.

Patterit ja sähkölämmittimet toimivat tehokkaimmin silloin, kun ne on sijoitettu ikkunoiden alle. Silloin ne lämmittävät kylmää ilmaa, joka virtaa kylmistä ikkunapinnoista alaspäin.

Tasapainotettu ilmanvaihto

Mikä neuvoksi? Talo on kuitenkin tuuletettava, etenkin makuuhuoneet. Aiemmin rakennusinsinöörit neuvoivat avaamaan ikkunan selälleen ja tuulettamaan nopeasti ja tehokkaasti. Tämän ajateltiin estävän huoneen liiallisen viilentymisen.

Nykyään käytössämme on parempia ratkaisuja, jotka varmistavat raittiin ilman saannin ilman, että tarvitsee huolehtia termostaatista tai ikkunan aukioloajasta.

Ratkaisu on tasapainotettu ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Monet rakennukset on jo varustettu tällaisilla laitteilla. Niiden avulla voit saada ilman kiertämään päästämättä lämpöä harakoille. Ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen jälkikäteen on aiemmin ollut kokonaisvaltainen ja vaativa tehtävä. Tämä johtuu siitä, että tavanomaisessa järjestelmässä on kyse keskitetystä ilmanvaihtokoneesta, joka puhaltaa ilmaa katossa ja seinissä olevia ilmakanavia pitkin.

Hintava ratkaisu

Tällainen urakka saa monet luopumaan ajatuksesta. Vai pitäisi rakenteet avata? Ei käy, se tulisi aivan liian kalliiksi. Tämä voi olla oikea arvio. Jos katto on avattava tai seiniä purettava, kustannuksiin on laskettava myös uusi tapetointi, maalaus tai uudet paneelit.

Näinkin voi käydä: uusi tapetti tai uusi maalikerros johtavat pian siihen, että on pakko hankkia uusiin seiniin sopivat uudet verhot ja muut kalusteet. Yhtäkkiä remontin kustannukset nousevatkin aivan uusiin sfääreihin!

Helpompi ratkaisu

Onneksi on olemassa myös ratkaisuja, jotka eivät vaadi sen suurempaa remonttia kuin pienen reiän tekemistä seinään. Huonekohtainen ilmanvaihtolaite asennetaan ilmanvaihtoa kaipaavan huoneen seinään. Hyvin toimiva järjestelmä vaatii vain 32 x 32 cm kokoisen aukon seinään sekä virranlähteen.

Tässä ratkaisussa sama yksikkö puhaltaa raittiin ilman sisään ja ”käytetyn” ilman vuorostaan ulos. Tällä tavoin voidaan käyttää hyväksi lämmitetyn sisäilman sisältämä lämpö, jolla ulkoa tuleva kylmä ilma lämmitetään. Järjestelmä ratkaisee molemmat ongelmat kertaheitolla: saat raitista ilmaa - ilman palelemista.

Jos olet käsistäsi kätevää tyyppiä, voit tehdä suuren osan asennustyöstä itse. Asennus ei loppujen lopuksi ole kovin aikaa vievä homma, jos mietit ammattilaisen palkkaamista. Huolehdi kuitenkin siitä, että sähkökytkennät tekee sähköasentaja.

Mitä raitis ilma oikeastaan on?

Yksi asia on syytä pitää mielessä: raitis ilma ei ole sama kuin huoneeseen vapaasti virtaava kylmä ilma. Raitis ilma on happipitoista ilmaa, joka parantaa sisäilmaa sähkölaskua kasvattamatta.

Kuinka hyvä on asuntosi ilmanlaatu?