Uudisrakennus onko vesikiertoinen lämmitys itsestäänselvyys.jpg

Rakentajat suosittelevat uudisrakennuksiin usein vesikiertoista lämmönjakojärjestelmää. Se ei kuitenkaan välttämättä ole paras lämmitysratkaisu kustannusten tai asumismukavuudenkaan kannalta.

Oman, uuden kodin valmistumisen seuraaminen herättää aivan omanlasiaan tunteita. Suunnitelmien parissa on usein tehty työtä vuosia, ja pienimpiäkin yksityiskohtia on mietitty tarkkaan.

  • Tontti, talotyyppi, pohjaratkaisu
  • Millaiset ikkunat taloon sopivat?
  • Ulkoverhous - pysty- vai vaakaverhous?
  • Kellari vai ullakko?
  • Satsataanko myös vuokrattavaan asuntoon?

Ensimmäisissä neuvotteluissa rakennusurakoitsijan kanssa on jo tehtävä konkreettisia päätöksiä, ja silloin on helppo luottaa ammattilaisen suosituksiin sellaisissa asioissa, joita ei ole itse tullut ajatelleeksi. Lämmitysratkaisu on yksi esimerkki.

Lataa e-opas: Paras lämmitysratkaisu kotiisi

Edullinen lämmönlähde

Vaikka lämpöpumpusta on tullut suosittu ratkaisu vanhoissa taloissa, rakentajat suosittelevat uudisrakennukseen usein vesikiertoista lämmönjakojärjestelmää. Eikä ihme, sillä tällä lämmitysratkaisulla on monia etuja.

Maalämpöön tai kaukolämpöön yhdistettynä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on edullinen ja kestävä ratkaisu. Alalla on tapahtunut paljon kehitystä, joten ratkaisut ovat nykyaikaisia ja tarkkaan harkittuja.

Vesikiertoinen lattialämmitys tarjoaa myös mukavuutta, etenkin lähinnä lattiaa taapertaville pikkuisille.

Ajattele kokonaisuutta

Toisaalta lämmitysratkaisua on myös ajateltava rakennuksen muiden ominaisuuksien kannalta.

Uudisrakennusten on täytettävä rakentamismääräysten vaatimukset. (Rakentamista koskevat asetukset uudistetaan vuoteen 2018 mennessä vuonna 2013 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen mukaisesti.) Eristystä ja tiivistystä koskevat säännökset ovat niin tiukkoja, että uudisrakennuksissa voidaan näiltä osin jo melkein puhua passiivitaloista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uudisrakennusten lämmitystarve on minimaalinen. Lämpö pysyy sisällä seinissä, katossa ja lattiassa olevien paksujen eristekerrosten ansiosta. Tämän lisäksi rakennuksissa tehtävän painetestin avulla varmistetaan, että lämpöhukka on pienin mahdollinen.

Vähimmäisvaatimukset

Talo on hyvä varustaa tasapainotetulla ilmanvaihtojärjestelmällä, jossa on lämmöntalteenotto. Tämä varmistaa peruslämmön säilymisen ja hyvän ilmanvaihdon ilman vetoja, koska kylmä ulkoilma lämmitetään ennen sen päästämistä sisätiloihin.

Lisälämmityksen tarve on uudisrakennuksissa varsin pieni. Muutama sähkölämmitin riittää. Sähköinen lattialämmitys sopii olohuoneeseen ja kylpyhuoneeseen. Sähkölämmittimiä ja lämmityskaapeleita voidaan säätää saman järjestelmän puitteissa huonekohtaisesti, jolloin eri huoneisiin saadaan tismalleen haluttu lämpötila.

Vesikiertoinen lämmitys voi uudisrakennuksessa pian tuntua liiankin lämpimältä. Se on niin tehokas ja tuottaa niin paljon lämpöä, että lämpötilan saaminen mukavaksi voi tuottaa vaikeuksia. Ja ratkaisu ei myöskään ole ilmainen. Saatat investoida turhaan lämmitysratkaisuun, joka ei olekaan paras mahdollinen juuri sinun talollesi.

Selvitä asiat

Yhteenvetona voidaan sanoa, että uuden kodin lämmitysratkaisun valinnassa kannattaa käyttää harkintaa. Ota huomioon ominaisuudet, kuten:

  • Eristys ja tiivistys
  • Onko talossa lämmöntalteenotolla varustettu tasapainotettu ilmanvaihto?
  • Millaisia kustannuksia ratkaisun hankkiminen, käyttö ja kunnossapito tulevat aiheuttamaan sen käyttöiän aikana?
  • Joustavuus tulevia remontteja silmällä pitäen.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi