Uusi asunto - Tarkista nämä asiat lämmitysratkaisun osalta

Kun muutat uuteen asuntoon, olet varmasti tarkistanut keittiön ja kylpyhuoneen kaikki yksityiskohdat huolella etukäteen. Et jätä olohuoneen lattiaakaan sattuman varaan, mutta miten on lämmityksen laita?

Vaikka asunto itsessään on kallis, rakentamisessa käytetyt tuotteet voivat olla halvimmasta päästä. Tämä koskee erityisesti lämmitysratkaisua. Olemme laatineet listan asioista, jotka on syytä tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä, jos asunto aiotaan varustaa sähkölämmityksellä:

  • Sähkölämmittimissä tulisi olla elektroniset termostaatit, joita voidaan ohjata keskusohjausjärjestelmästä
  • Ratkaisuun tulisi sisältyä ikkuna-anturit, jotka kytkevät lämmityksen pois päältä tuuletuksen ajaksi
  • Sähkölämmittimien muotoilun tulisi sopia muuhun sisustukseen
  • Sähkölämmittimiä tulisi olla helposti saatavilla, jotta voit hankkia niitä tarvittaessa lisää tai korvata vahingoittuneen lämmittimen uudella – ei kannata hankkia lämmittimiä, joita saa vain Kiinasta tai joiden toimittaja on tuntematon yritys, joka saattaa koska tahansa tehdä konkurssin

Lataa lisää tietoa aiheesta: Löydä paras lämmitysratkaisu

Passiivisuus tulee kalliiksi

Kun ostat uuden asunnon, joka on varusteltu yksinomaan rakennuttajan omien suunnitelmien mukaan, lämmitysratkaisuun on todennäköisesti käytetty halvimpia ja mahdollisimman heikkolaatuisia tuotteita. Varustukseen voi kuulua lämmityksen ohjausjärjestelmä, mutta sen yksittäiset elementit eivät ehkä toimi tarpeeksi hyvin.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että joudut purkamaan sekä alkuperäiset lämmittimet että ohjausjärjestelmän — jos siis haluat varmistaa energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän, joka toimii asianmukaisesti, pitää lämpötilan tasaisena ja jonka elinikä on riittävän pitkä. Sinun on siis hankittava upouuden asuntosi arvoiset lämmittimet ja niihin sopiva ohjausjärjestelmä.

Vaihtoehtoinen ratkaisu on osallistua hankintaprosessiin jo rakentamisen aikana, eli olla aktiivisesti mukana päättämässä tuotteiden valinnasta.  Näin voit varmistaa, että asuntosi saa ansaitsemansa lämmitysratkaisun jo valmistusvaiheessa. Huolehdi siitä, että sähkölämmittimien kanssa voidaan käyttää lämmityksen ohjausjärjestelmää ja että lämmittimissä on kaikki tarvitsemasi ominaisuudet.

Tämä on ratkaisevan tärkeää, koska muuten joudut ostamaan samat tuotteet kahteen kertaan, kuten edellä jo mainittiin.

Halvalla ei saa hyvää

Tarkoituksemme ei ole moittia sähköasentajia tai muita sisäänostajia, vaan yksinkertaisesti kannustaa sinua asunnon ostajana esittämään kysymyksiä muistakin asunnon ominaisuuksista kuin keittiön varustuksesta ja olohuoneen parketista.

Tämä perustuu siihen tosiasiaan, että uudisrakentamisessa hinta lasketaan aina halvimman materiaalin perusteella. Onhan ristiriitaista, että maksat asunnostasi ehkä satoja tuhansia euroja, mutta joudut silti tyytymään parinkymmenen euron sähkölämmittimiin.

Uudet asunnot, jotka täyttävät suomalaiset rakennusstandardit, ovat rakennustekniikaltaan huippuluokkaa. Lämmitysratkaisujen kohdalla käytetään kuitenkin edelleen laitteita, jotka on suunniteltu 60-luvulla. Voi siis käydä niin, että upouudessa asunnossasi on hyvin simppelit lämmittimet, joiden mekaaniset termostaatit ovat epätarkkoja ja jotka käyttävät turhan paljon sähköä.

Päivittäminen

En halua tahrata sähköasentajien mainetta millään tavalla, mutta ostajana sinun tulisi kuitenkin olla tietoinen siitä, että rakennuttaja on todennäköisesti antanut toimeksiannon halvimman tarjouksen perusteella. Tämä tarkoittaa tietenkin myös, että pakettiin kuuluvat tuotteet ovat halvemmasta päästä.

Hyvä puoli on, että sinulla on ostajana mahdollisuus päivittää varustekokonaisuus lisämaksusta parempitasoiseen.

Tämä on tavallista erityisesti keittiöiden ja kylpyhuoneiden kohdalla: projektin aikana ostaja voi halutessaan valita laadukkaamman lisävarustepaketin. Lämmitysratkaisujen kohdalla tämä on harvinaisempaa, mutta jos olet tarpeeksi ajoissa liikkeellä, voit varmistaa asuntoosi paremman ratkaisun kuin mitä rakennuttajan vakiomalliin sisältyy.

Joku saattaa kysyä:

— Asunto on jo itsessään kallis. Miksi kuluttaisin siihen vielä enemmän rahaa?

Vastaus on yksinkertaisesti: sijoittamalla jo alussa energiatehokkaaseen, mukavampaan ja vähemmän sähköä kuluttavaan lämmitysratkaisuun kulutat pitkällä tähtäimellä vähemmän rahaa. Olettaen, että et jo lähesty lainatarjouksesi kestorajoja, nämä kustannukset voidaan sisällyttää asuntolainaasi.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi