Vesikiertoinen lämmitys.jpg

Uutta rakennettaessa tai vanhaa remontoitaessa vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä voi tuntua luontevalta valinnalta. Kannattaa kuitenkin selvittää itsenäisesti, onko tämä lämmitysratkaisu paras vaihtoehto juuri sinun kotiisi.

Ratkaisun huonot puolet voivat sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa olla niin huomattavia, että on syytä harkita muita, edullisempia lämmitysvaihtoehtoja.

Ajatellaanpa vanhaa taloa. Vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä voi kuulostaa houkuttelevalta. On kuitenkin syytä varmistaa riittävä eristys lattiarakenteissa, jos tällaiseen ratkaisuun päädytään.

Muussa tapauksessa lämpö karkaa harakoille ja energiahukka on suuri. Se tietää myös turhan suurta sähkölaskua.

Lataa tästä käytännölliset vinkit oikean lämmitysratkaisun valintaan.

Kustannusansa

Siis sähkölaskua? Kyllä, sähkö on monen käyttämä ratkaisu siinä tapauksessa, että maalämpö tai kaukolämpö eivät tule kyseeseen.

Tästä voikin muodostua kustannusansa myös uudisrakennuksille, jotka täyttävät nykyiset vaatimukset energiatehokkuuden suhteen.

Teknisesti vesikiertoinen lämmitys toimii loistavasti. Eristys on niin hyvä, että lämpöhukka on minimaalinen.

Taloudellisuus on toinen juttu. Kaukolämpöön yhdistettynä tämä lämmitysratkaisu ei aiheuta suuria sähkölaskuja. Mutta jos kaukolämpöä ei ole, alun perin energiansäästön takia tehdyn investoinnin kustannukset voivat nousta tuntuviksi. Entäs maalämpö? Monet päätyvät asentamaan sähköllä toimivan lämmityskattilan. Ratkaisun on tarkoitus olla väliaikainen. Todennäköisyys on kuitenkin suuri sille, että väliaikaisratkaisu jää pysyväksi, koska maalämpöpumpun vaatimat investoinnit tuntuvat hurjan kalliilta.

Hidasta lämpöä

Sähköllä toimiva lämmitysratkaisu joutuukin sitten töihin. Tämä johtuu siitä, että vesikiertoinen lämmitys on hidas. Lämpötilan nostamiseen kuluu aikaa, ja niin myös sen laskemiseen. Tämä aiheuttaa haasteita mukavuuden ja sisäilman suhteen.

Ajatellaanpa vaikka tavallista syys- tai kevätpäivää. Ulkona on kylmä, ja sisälläkin tuntuu viluiselta. Odottelet vieraita, joten kierrät termostaatista lämmitystä kovemmalle. Vasta vieraiden saapuessa ilma tuntuu miellyttävältä. Mutta vieraat tuovat tullessaan myös lämpöä, ja pian huoneessa alkaakin tuntua tukahduttavalta. Jos käännät termostaattia pienemmälle, kestää hetken, ennen kuin vaikutus alkaa tuntua. Ja seuraavana aamuna talo on taas kylmä.

Monet uudisrakennukset varustetaan vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä, mutta se on usein lämmitysratkaisuna jopa liiankin tehokas. Uudet talot ovat hyvin eristettyjä ja tiiviitä, jolloin lämmitystarvekin on pienempi. Vesikiertoinen lämmitysratkaisu on silloin ”liioittelua”. Investoinnit ovat lämmitystarpeeseen verrattuna ylisuuria.

Lämmityksen ohjaus

Lämmitystä ohjaamalla kodin mukavuutta voidaan parantaa. Eri huoneiden lämpötiloja voidaan säätää tarpeen mukaan. Makuuhuoneissa lämpötilan tulisi olla matalampi kuin muissa huoneissa. Lämpö tuntuu miellyttävältä keittiössä aamutuimaan, kun taas koko talon lämpötilaa voidaan laskea päiväsaikaan, kun perhe on töissä tai koulussa. Tämä näkyy myös energiakustannuksissa.

Vesikiertoisessa lämmitysratkaisussa asunnon jakaminen alueisiin tehokasta lämmönohjausta varten on haasteellista. Tällaisen lämmitysratkaisun hitaus aiheuttaa myös sen, että lämpötilan nostamiseen ja laskemiseen kuluu niin paljon aikaa, että säästöä ei päivän mittaan oikeastaan ehdi tulla.

Ajattele tulevaisuutta

On myös fiksua miettiä, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan.

Jos haluat myöhemmin laajentaa rakennusta tai muuttaa huonejärjestystä, lämpötila-alueiden muokkaaminen tai laajentaminen aiheuttaa takuulla lisäkustannuksia. Vesikiertoisen järjestelmän infrastruktuuriin kohdistuvat muutokset voivat vaatia seinän tai lattian avaamisen, ja jotkut tehtävät on jätettävä ammattilaisille.

Emme tietenkään suosittele, että hylkäät suoralta kädeltä ajatuksen vesikiertoisesta lämmitysjärjestelmästä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon eri lämmitysratkaisujen ominaisuudet, ennen kuin päädyt valitsemaan yhden niistä.

Onnea matkaan!

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi