Vesikiertoinen lämmitys - viimeiset asteet maksavat eniten.jpg

Lämmityksen ohjauksella voidaan hallita lämpötilaa ja energiakustannuksia, mutta se ei toimi yhtä hyvin kaikkien lämmitysjärjestelmien kanssa. Epätarkka ohjaus voi tehdä asunnosta liian lämpimän ja maksaa turhan paljon.

Kuten otsikosta näkyy, tärkein merkitys on viimeisellä muutamalla lämpöasteella. Kyse on toisin sanoen lämpötilan hallinnasta, jonka tavoitteena on pitää huonelämpötila juuri sopivan mukavana. On tietenkin mahdollista säätää termostaattia suuntaan tai toiseen päivän mittaan, mutta tasaisempi mukavuus ja energiatehokkaampi lämmitys saadaan aikaan lämmönohjauksella.

Täällä voit tutustua aiheeseen tarkemmin: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi

Hallinta

Monet valmistajat ovat kehittäneet erilaisia lämmönohjausjärjestelmiä, joissa kaikissa on osapuilleen sama toimintaperiaate: keskusyksikkö ohjaa yhden tai useamman termostaatin toimintaa ja pitää haluttua lämpötilaa yllä sen perusteella, ovatko asukkaat kotona, pois kotoa vai nukkumassa.

Kahdessa viimeksi mainitussa tilanteessa voidaan lämpötilaa laskea 3-5 asteen verran energian ja sitä myötä kustannusten säästämiseksi.

Eri järjestelmät myös eroavat toisistaan laadun, tehokkuuden ja käyttövarmuuden suhteen. Seuraavassa tarkastelemme joitain lämmönohjaukseen liittyviä eroavaisuuksia vesikiertoisen lämmön ja sähkölämmityksen välillä.

Lue lisää: Toimiiko lämmityksen ohjaus käytännössä?

Hidasta lämpöä

Vesikiertoista lämpöä pidetään hitaana lämmitysratkaisuna. Tarkoitus ei ole moittia kyseistä ratkaisua, vaan ainoastaan kuvailla sen fyysisiä ominaisuuksia: lämmön sääteleminen vie hieman enemmän aikaa, kun väliaineena on vesi. Vesi on ensin lämmitettävä, jonka jälkeen se kuljetetaan pattereihin tai lattiassa oleviin lämmitysputkiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että vesikiertoisen järjestelmän lämmityksen ohjaus on vaativampaa ja vähemmän tarkkaa. Keväisin, kun aamut ovat kylmiä ja lämpötila nousee voimakkaasti päivän mittaan, järjestelmä ei ehdi pysyä ympäristön muutosten tahdissa.
Tuloksena on huone, jossa on vuoroin kylmä ja vuoroin liian kuuma.

Ajan myötä oikea tahti on mahdollista löytää, mutta se vaatii jonkin verran vaivaa. Järjestelmän on tavallaan työskenneltävä jossain määrin turhaan, mikä tietenkin kuluttaa energiaa. Silloin lämpötilan pitämiseen mukavuusalueella uppoaa nopeasti muutama watti ja euro liikaa.

Nopeaa lämpöä

Tässä suhteessa sähkölämmittimiin perustuva sähkölämmitys on parempi ratkaisu. Järjestelmä tuottaa lämpöä suoraan, ja termostaatin säätämisellä on välitön vaikutus. Siksi sitä kutsutaan nopeaksi lämmitysratkaisuksi. Lämmönohjaus on tarkempaa, ja siitä saadaan enemmän hyötyä:

  • Sähkölämmittimillä lämpötila saadaan nopeasti säädettyä sopivaksi.
  • Laitteet ovat tarkkoja eivätkä käytä ylimääräistä energiaa.

Toisin sanoen lämmönsäätely kuluttaa vähemmän energiaa, ja lämpötila pysyy tasaisempana. Peukalosääntö on, että 1 astetta matalampi lämpötila laskee sähkökustannuksia 5 prosentilla. Jos lämmitysratkaisu lämmittää vain asteen tai parin verran liikaa, rahaa kuluu jo turhaan.

Vesi ja sähkö

Jos asunnossasi on jo teknisesti oikein toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, sitä voidaan ajatella ”käytännöllisenä haasteena”. Suosittelemme silloin, että pysyttelet tässä järjestelmässä, mutta käytät sitä vain asuntosi peruslämmitykseen.

Peruslämmön lisäksi tarvittavista lämpöasteista huolehtimiseen voit sitten käyttää muutamia pienempikokoisia sähkölämmittimiä. Näin lämmönohjaus on tarkempaa ja säästyt ylimääräisiltä kustannuksilta.

Lataa tarkistuslista: Löydä paras lämmitysratkaisu asuntoosi